U Saboru održana rasprava o opozivu ministra Gordana Grlića Radmana

14.07.2022.

16:57

Autor: M.M./Vijesti/HRT

Gordan Grlić Radman

Gordan Grlić Radman

Foto: Patrik Macek / Pixsell

U Saboru je održana rasprava o povjerenju ministru vanjskih i europskih poslova Gordanu Grliću Radmanu, što su svojim potpisima zatražila 32 oporbena zastupnika. Poslijepodnevna rasprava je počela s pola sata zakašnjenja. Opoziv su pokrenuli Suverenisti koji su u početnom izlaganju naglasili kako smatraju da ministar nije dorastao zadatku, te kako Hrvatska nema - ni diplomaciju, ni vanjsku politiku.Najviše mu zamjeraju to što Vlada nije iskoristila sve mehanizme - kako bi se osiguralo da se skori izbori u Bosni i Hercegovini - napokon održe uz povoljnije uvjete za Hrvate.

Ministra je došao braniti premijer Andrej Plenković, a od zastupnika Nine Raspudića (Klub zastupnika Mosta) dobio je kritike da je njegovo kašnjenje - ponižavanje.

- Ja bih volio da u 17 imate sastanak s njemačkim veleposlanikom koga ste pozvali da mu oštro prosvjedujete protiv rezolucije Bundestaga. Puno je vjerojatnije da imate frizuru dogovorenu u 17 i da zato moramo požurit s ovom točkom, rekao je Raspudić.

- Hrvatska doslovce nema diplomaciju, nema vanjsku politiku u doba mandata Gordana Grlića Radamana nije ispunjen ni jedan strateški cilj. Ovdje rezultata jednostavno nema, istaknuo je Marijan Pavliček, Klub zastupnika Hrvatskih suverenista.

- Onda vlada podržava ravnopravnost Hrvata u BiH, zbog toga dobiva kritike iz Budestaga, to vas je jako uznemirilo, ali ne dajete kritiku Bundestagu nego tražite smjenu hrvatskog ministra, rekao je Davor Ivo Stier, Klub zastupnika HDZ-a.

Plenković branio Grlića Radmana od oporbenih optužbi da je nesposoban

Premijer Plenković branio je svog šefa diplomacije od oporbenih optužbi da je nesposoban i političkim suparnicima koji traže ministrovu smjenu rekao da vode Hrvatsku unazad. 
Plenković ističe da međunarodni položaj Hrvatske nikada nije bio bolji, što potvrđuje ulazak u Schengenski prostor i u eurozonu iduće godine.


- Gordan Grlić Radman i vlada učinili su više za Hrvate u BiH nego bilo koja vlada u zadnjih 20 godina, pomogli smo Hrvatima u Srbiji i u Crnoj Gori više nego bilo koja vlada dosad, rekao je Plenković u Saboru. Narod daje povjerenje onima koji vode Hrvatsku naprijed, a ne onima koji je vode nazad, dodao je. Mi ćemo pobijediti, vi ćete izgubiti, vanjska politika Hrvatske bit će još snažnija.

Rekavši da su njegovi rezultati "očiti", Grlić Radman je još nabrojao ukidanje viza za SAD, dizanje kreditnog rejtinga Hrvatske i razgraničenje s Italijom.

- Žao mi je da vas sve ovo ne zanima... Ne borite se vi za hrvatske interese, nego iscrpljujete i sebe i nas, rekao je ministar oporbenim zastupnicima.

- Hrvatski građani će prepoznati ispraznu narav vaših beskonačnih rasprava, dodao je.

Upitao ih je što su oni učinili na vanjskopolitičkom planu i je li im savjest čista te im savjetovao da se umjesto omalovažavanjem vlade bave vlastitim usavršavanjem.

Sabor će o povjerenju Grliću Radmanu glasati sutra.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!