10:45 / 05.03.2020.

Autor: I.D./HINA

U Saboru rasprava o strategiji prilagodbe klimatskim promjenama

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nakon što je predstavnik Ministarstva zaštite okoliša iznio gomilu alarmantnih podataka o štetama koje su staklenički plinovi već nanijeli ili će tek nanijeti, svi su se zastupnici složili kako je krajnji rok da Hrvatska nešto poduzme.
Na dnevni red Hrvatskoga sabora napokon je došao problem koji prijeti opstanku čovječanstva, pa tako i Hrvatskoj budućnosti. U tijeku je rasprava o Vladinu Prijedlogu strategije prilagodbe klimatskim promjenama za sljedećih 20 godina s pogledom na 2070. godinu.

Sjednicu pratite uživo:


Nakon što je predstavnik Ministarstva zaštite okoliša iznio gomilu alarmantnih podataka o štetama koje su staklenički plinovi već nanijeli ili će tek nanijeti našem moru, šumama, poljima, turizmu, energetici... svi su se zastupnici složili kako je krajnji rok da Hrvatska nešto poduzme. No s obzirom na dosadašnju praksu, oporba je uvjerena da će ova strategija ostati mrtvo slovo na papiru.

Hrvatska je u Europskoj uniji među 3 zemlje koje još nemaju strategiju prilagodbe klimatskim promjenama. No prijedlog koji je vlada pripremila za idućih 20 godina, saborska oporba dočekala je kritikama. Ponajprije - razlog je nedostatak konkretnih mjera.

Horvat: Klimatske su promjene rastuća prijetnja i izazov za čovječanstvo

Klimatske promjene rastuća su prijetnja u 21. stoljeću i izazov za čovječanstvo, upozorio je u četvrtak državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša Mile Horvat koji je Hrvatskom saboru predstavio Strategiju prilagodbe klimatskim promjenama do 2040., s pogledom na 2070.

- Hrvatska je jedna od 3 zemlje EU-a koja takav dokument još nije donijela, rekao je Horvat zastupnicima.

- Licemjerno je donositi strategiju kad su nam praktične politike kakve jesu, iz vašeg se izlaganja vidi da je to shvaćeno kao svijet za sebe, ovi dugi rokovi su zapravo alibi za nečinjenje, rekao je Horvatu Slaven Dobrović (Most).

- Nikakve strategije ovdje nema, izgubljeni ste u prostoru i vremenu, u prijetnjama ne vidite priliku, poručio mu je Nikola Grmoja (Most) i naveo da se primjerice u Dalmatinskoj zagori solarnim panelima može proizvesti 40 posto struje više nego u južnoj Njemačkoj.

Mihael Zmajlović (SDP) ustvrdio je da se strategija bavi rješavanjem posljedica, a ne uzroka klimatskih promjena.

- Ako je Vladi stalo do zaštite klime, onda je prvo trebalo donijeti strategije niskougljičnog razvoja i upravljanja morskim okolišem, dodao je Zmajlović.

Strategija u Saboru, ministar Ćorić u Bruxellesu

Milorad Pupovac (SDSS) upozorio je na uništavanje šuma i činjenicu da se ništa ne čini da ih se obnovi.

- Možda krivo govorim, ali ono što vidimo je da sječa šuma, zbog divlje prerađivačke industrije, uzima maha i predstavlja ozbiljnu prijetnju ekološkom sustavu, upozorio je Pupovac.

- Klimatske promjene su činjenica i svatko od nas u svakodnevnom životu može u tom pogledu nešto napraviti, rekla Anka Mrak Taritaš (Glas) nezadovoljna što strategiju ne predstavlja ministar Tomislav Ćorić.

- Ministar je u Bruxellesu, odgovorio je Horvat, na što je zastupnica uzvratila kako je jasno da je, umjesto Sabora, odlučio da je važnije da mu "nešto vidi puta".

Horvat je upozorio kako je sve više dokaza da je Hrvatska pod utjecajima klimatskih promjena, da već sada izdvaja velika novčana sredstva za sanaciju šteta od tih promjena. rekao je i kako je prepoznato osam ključnih sektora koji su najviše izloženi utjecaju klimatskim promjena, a po nekim predviđanjima poljoprivreda je sektor koji će pretrpjeti najviše štete.

- Očekuje se da će se zbog klimatskih promjena do 2050. prinos trenutnih  kultura u Hrvatskoj smanjiti za 3 do 8 posto, rekao je Horvat.

Državni tajnik iznio i procjenu troška provedbe strategije

- Godišnji trošak procjenjuje se na oko 1,3 milijarde kuna, odnosno 183 milijuna eura, što se može činiti velikim iznosom, ali samo dok ga se ne usporedi s iznosom godišnjih šteta od klimatskih nepogoda. One su do sada evidentirane u iznosu od 295 milijuna eura godišnje, znači gotovo su dvostruko veće nego što bi bio trošak provedbe mjera iz predložene strategije, izvijestio je Mile Horvat.

Maras: Strategiju o klimatskim promjenama trebali su predstaviti Ćorić i Plenković

SDP-ov zastupnik Gordan Maras suglasio se u četvrtak s kolegama koji drže da je Strategiju prilagodbe klimatskim promjenama u Saboru trebao predstaviti resorni ministar Tomislav Ćorić, ali i premijer Andrej Plenković, kojemu je predložio promjenu slogana na izborima u HDZ-u.

- Da je premijer to učinio, jasna je poruka koju je poslao, no njega očito samo brine kako produžiti mandat u HDZ-u, to mu je važnije od parlamentarnih izbora, ustvrdio je Maras predloživši Plenkoviću da slogan unutarstranačkih izbora "Odvažno za Hrvatsku", zamijeni sloganom "Najvažnije za Andreja".

HDZ-ova Branka Juričev Martinčev izrazila je čuđenje Marasovim zahtjevom, podsjetivši ga kako je dan prije rekao da su sve točke koje ovaj tjedan Sabor treba raspraviti "nevažne". Njezine je riječi potvrdio predsjedavajući Željko Reiner (HDZ).

- U srijedu ste rekli da je ova točka nevažna, a danas vam je postala prevažna, uzvratio je Marasu koji mu je poručio da kao predsjedavajući ne bi trebao komentirati zastupničke izjave.

- Da smo htjeli komentatora, zamolili bi Milku Babović koja bi to bolje obavila, odgovorio je SDP-ov zastupnik Reineru.

- Nije ni posao zastupnika da komentiraju mene, ustrajao je Reiner.

Da je ministar Ćorić trebao biti u sabornici i braniti strategiju, smatra i Marko Vešligaj (SDP). To je dio njegova posla, naglasio je u raspravi o strategiji.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!