U Sisku obilježena 100. obljetnica rođenja Franje Tuđmana

12.05.2022.

21:42

Autor: Hina/HRT/E.L.S.

ilustracija

ilustracija

Foto: Marko Lukunic / Pixsell

U povodu 100. obljetnice rođenja dr. Franje Tuđmana, u Sisku je, u organizaciji Zajednice utemeljitelja HDZ-a "Dr. Franjo Tuđman" Sisačko-moslavačke županije, održana svečana akademija.

Izaslanik Vlade RH i premijera Andreja Plenkovića, bliski Tuđmanov suradnik Vladimir Šeks, napomenuo je kako se stota obljetnica rođenja dr. Tuđmana obilježava u mnogim sredinama u zemlji i inozemstvu.

- On je bio strateg, vizionar, utemeljitelj hrvatske države i otac domovine. Današnja hrvatska država, europska i demokratska, nastala je na temelju primjene doktrine predsjednika Tuđmana, jedinstva domovinske i iseljene Hrvatske i nacionalne pomirbe, koje je ugradio u program HDZ-a - rekao je.

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Marin Piletić, je dodao kako će prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman ući u sve povijesne priručnike i nastavne sadržaje suvremene hrvatske države.

- Njega ćemo se sjećati s dužnim poštovanjem i pijetetom. Obrana Hrvatske u ratu, oslobađanje okupiranog područja, mirna reintegracija i Hrvatska ravnopravna svim europskim suvremenim slobodnim narodima - zaključio je Piletić.

- Franjo Tuđman, prvi predsjednik HDZ-a i prvi predsjednik RH, otac je moderne Hrvatske, rekao je sisačko-moslavački župan Ivan Celjak i dodao da je "u njegovo vrijeme Hrvatska proglasila neovisnost, koju su branitelji potvrdili u Domovinskom ratu".

- Danas na stotu obljetnicu želimo reći da je on otac nacije i da je on utemeljitelj moderne i suverene Republike Hrvatske i na to smo ponosni i kao Hrvatski generalski zbor dok postoji mi ćemo ta razmišljanja i širiti, rekao je general Marinko Krešić i predsjednik Hrvatskog generalskog zbora. 

- Jedini je Franjo Tuđman, svojom državničkom vještinom i politikom znao kako i na koji način, unatoč nesklonosti svih, bez pomoći ijedne strane sile, doći do cilja i ostvarenja suverene nezavisne hrvatske države, kazao je Vladimir Šeks.

Na svečanoj su akademiji još sudjelovali sin generala Janka Bobetka, Ivan, general Krešo Ćosić, sisački biskup Vlado Košić, saborski zastupnik Mario Kapulica i brojni drugi stranački dužnosnici.

Predpremijerno je, u povodu jubileja, prikazan dokumentarni film o Franji Tuđmanu, a izveden je i prigodni glazbeni program.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!