U Slavonskom Brodu novi prosvjed zbog onečišćenja zraka

30.03.2018.

18:39

Autor: M.M./HRT/Hina

default error photo
U Slavonskom Brodu ponovno prosvjed zbog onečišćenja zraka. Okupilo se oko tisuću građana u borbi za čist zrak i budućnost bez inhalatora.
U Slavonskom Brodu ponovno prosvjed zbog onečišćenja zraka.

Okupilo se oko tisuću građana u borbi za čist zrak i budućnost bez inhalatora. Kažu da njihova djeca u posljednjih sedam godina, otkako je počela s radom rafinerija u Bosanskom Brodu, nisu udahnula čist zrak.

U strahu su da Rusija ne bi odustala od renoviranja, moderniziranja rafinerije zbog trenutnih odnosa između Hrvatske i Rusije. Organizatorica prosvjeda Irena Kladnik rekla je kako smatraju da ih je Vlada prodala zbog, kako je rekla, jednog otrovanog čovjeka u Engleskoj. Razočarani smo s njihovim načinom diplomacije i to nije ono što mi želimo. Mi tako ne mislimo, naglasila je.

Prema podatcima građanske inicijative Brođani za Brod koja okuplja desetak udruga povezanih radi zajedničkog cilja - smanjenja onečišćenja zraka, u posljednjih devet od deset dana na mjernim postajama zabilježeno je prekoračenje vrijednosti nekog od onečišćivača zraka u Slavonskome Brodu.

Prosvjednici su u mirnoj koloni prošli zonom međunarodnoga graničnog prijelaza prema Bosni i Hercegovini, a promet je za to vrijeme bio zaustavljen.

Prosvjednici su izrazili nezadovoljstvo i zbog manjka informacija od Ministarstva zaštite okoliša i energetike o poduzimanju mjera vezanih za smanjenje onečišćenja zraka u Slavonskome Brodu.

Vlado, koliko koštaju naši i životi naše djece, Zavrnite ventil da mi prestanemo biti na Ventolinu, neki su od natpisa koje su nosili okupljeni, uglavnom djeca. 

Brođani su poručili i kako su spremni doći prosvjedovati i u Zagreb.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!