Plenković: Interveniramo snažno, sveobuhvatno i pravedno u trenucima velikih kriza

08.09.2022.

Zadnja izmjena 23:20

Autor: Dnevnik/P.F./HRT/Hina

Plenković na otvorenju škole u Svetom Iliji

Plenković na otvorenju škole u Svetom Iliji

Foto: Vjeran Zganec Rogulja / PIXSELL

Varaždinska županija u četvrtak je u novoizgrađenoj osnovnoj školi u Svetom Iliji, projekt vrijedan 61 milijun kuna, obilježila svoj Dan, a na svečanoj sjednici premijer je rekao kako i najnoviji paket mjera pokazuje da Vlada intervenira snažno, sveobuhvatno i pravedno u trenutcima velikih kriza.

Premijer Andrej Plenković je u svom govoru naglasio kako su ovu školu željeli baš svi neovisno o stranačkoj pripadnosti što pokazuje jedno jedinstvo u pogledu obrazovanja, ulaganja u mlade i obrazovnu infrastrukturu.

Ova je škola lijep simbol, u tom periodu korone i velike energetske krize, stvorili smo jedan prekrasni obrazovni infrastrukturni objekt koji će služiti generacijama i profesora i učitelja te učenika i oplemenjivati život u ovoj općini, rekao je Plenković uvjeren kako je projekt ove škole inspirativan primjer što je sve zajedništvom moguće učiniti.

Rješavamo strateške nacionalne ciljeve

Premijer je u govoru podsjetio na paket mjera donesen na današnjoj sjednici Vlade koji je vrijedan skoro 21 milijardu kuna i koji je, kako ističe, još jednom pokazao da hrvatska Vlada intervenira snažno, sveobuhvatno, pravedno, solidarno u trenutcima velikih kriza.

- Ove su mjere i sveobuhvatne i pravodobne. Ima nešto za svakoga i zato je paket snažan. Živimo u momentu kada rješavamo strateške nacionalne ciljeve, a oni su važni, ti veliki procesi koji se možda čine daleki i apstraktni su izrazito bitni. Oni su ulazak u europodručje i schengesnki prostor.

Kao što je ostala ova škola, tako će ostati i ti procesi u godinama koje su pred nama, a oni će pozitivno utjecati na živote baš svih, od najmlađih, prvašića, do naših najstarijih s puno iskustva koji će vidjeti što znači kada narod, društvo, zemlja od jedne zemlje koja nije međunarodni subjekt uz obranu hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu završi uz samo 15 zemalja koje su i u NATO-u i u Europskoj uniji i u europodručju i u Schengenu. E onda je to veliki uspjeh, rekao je premijer Plenković.

Posebno je istaknuo kako to nije ničiji poklon nego vrlo jasno definiran smjer uz puno truda, rada i reformi, internih i vanjskih te puno rada i puno odgovornosti.

Varaždinski župan Anđelko Stričak, u govoru koji se odnosi i na školu ali i na činjenicu da se obilježava Dan županije, naglasio je kako je nakon 20 godina čekanja novootvorena škola prva koja je u županiji izgrađena od A do Ž, a pokrenut je i natječaj za izgradnju prve dionice brze ceste Varaždin Krapina.

Ovo je početak izgradnje mreže brzih cesta na sjeveru Hrvatske, koje će povezati županijska središta, skratiti i olakšati putovanje, povećati sigurnost i privlačnost manjih sredina i nove investicije, kazao je Stričak i dodao kako je tjedan bio značajan i zbog raspisivanja natječaja za izgradnju Centralnog operacijskog bloka Opće bolnice Varaždin što je za županijsko zdravstvo i građane iskorak u budućnost.

Rekao je i kako je Varaždinska županija, zahvaljujući Razvojnom sporazumu Sjever, dobila bespovratna europska sredstva za projektiranje još šest važnih objekata, a među njima je i projektiranje Regionalnog centra civilne zaštite Varaždin.

Sjever Hrvatske uspješno će provesti i industrijsku tranziciju

Župan Stričak osvrnuo se i na gospodarstvo.

Prvenstveno smo poznati po svojoj industrijskoj snazi, proizvodnji i izvozu. Imamo dvostruko nižu nezaposlenost od prosjeka Hrvatske, rekao je Stričak uvjeren da će se sjever Hrvatske uspješno provesti i industrijsku tranziciju, čemu u prilogu govori podatak da su upravo poduzetnici iz Varaždinske županije iskazali najveći interes za izradu i provođenje EU projekata.

Naglasio je i kako se poseban naglasak stavljaju i na obrazovanje gdje su u izgradnji dva regionalna centra kompetentnosti, u zdravstvu i poljoprivredi. Dodao je kako je pitanje bi li danas bili ovdje da nije bilo pomoći Vlade i premijera Plenkovića.

Inače, novoizgrađena škola vrijedna je ukupno 61 milijun kuna od čega se 56 milijuna odnosi na samu izgradnju te još 5 milijuna na opremanje. Većinu sredstava, čak 80 posto, osigurala je Vlada RH.

Na svečanoj sjednici u novoizgrađenoj osnovnoj školi nazočio je. među ostalim, i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!