20:21 / 08.05.2020.

Autor: Tema dana/IMS

U tijeku istraga o padu vojnog školskog aviona

-

-

Foto: - / -

U tijeku je istraga o padu vojnog školskog aviona u Biljanima Donjim kod Zadra, u kojem su poginula dva pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.
U tijeku je istraga o padu vojnog školskog aviona u Biljanima Donjim kod Zadra, u kojem su poginula dva pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Koliko će biti teško otkriti uzrok pada s obzirom na to da se zrakoplov raspao i zapalio, a nema ni crnu kutiju? To je druga nesreća sa smrtnim posljedicama u ratnom zrakoplovstvu u kratkom vremenu.

Jesu li piloti sigurni, u kakvom je stanju sustav? O tome je u Temi dana govorio zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva - brigadni general Michael Križanec.

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo izgubilo je dva perspektivna mlada života pred kojima je bila sjajna karijera.

- U ovom smo trenutku obustavili školovanje i obuku kadeta, no sve su snage spremne za reagiranje u određenim vremenskim intervalima, naglasio je general Križanec.

Istaknuo je kako je trenutno osnovno briga o obiteljima, kadetima i djelatnim osobama u eskadrili koji su potreseni ovim događajem.

- Pruža im se psihološka pomoć i radimo na tome da brzo dignu glavu i da krenemo dalje, rekao je Križanec.

U MORH-u naglašavaju kako je zrakoplov bio pregledan i bio je ispravan, kako pilot nije imao nikakve primjedbe na tehničku ispravnost zrakoplova.

Križanec je rekao kako je bio učinjen preventivni pregled na zrakoplovu.

- Avion je bio na propisanoj visini i propisanom mjestu u zoni, ali sve detalje ćemo prepustiti istražiteljima, naglasio je.

Rekao je kako je stanje aviona loše, ali to je samo jedan os izvora koji će se koristiti u cjelokupnoj istrazi. Postoji još puno drugih izvora pomoću kojih će se doći do zaključaka, naglasio je Križanec.

- Iz crne kutije aviona možemo saznati podatak o geoopterećenju, a to je podatak koji pokazuje je li došlo do preopterećenja konstrukcije aviona u smislu izvođenja akrobatskih evolucija i da li je pozitivna ili negativna g-sila bila unutar dozvoljenih granica, istaknuo je Križanec.

Naglasio je kako apsolutne sigurnosti u zrakoplovstvu nema.

- Ratno zrakoplovstvo ima zadaće i pripremno ih je izvršiti, istaknuo je Križanec i dodao kako ovakvi pojedinačni slučajevi ostave ožiljak i donesu sjenu sumnje.

- No, ratno zrakoplovstvo može provoditi sve zapovjeđene zadaće na siguran način, zaključio je Križanec.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!