Ispitan dio uhićenih zbog izrade lažnih COVID potvrda

28.09.2022.

Zadnja izmjena 19:32

Autor: M.M./Hina/HRT

U tijeku pretresi i uhićenja organizirane skupine zbog izrade lažnih covid potvrda

U tijeku pretresi i uhićenja organizirane skupine zbog izrade lažnih covid potvrda

Foto: Dusko Jaramaz / Pixsell

USKOK i policija jutros su na zagrebačkom i krapinskom području proveli akciju vezanu uz malverzacije s COVID-potvrdama. Organizirana skupina navodno je izrađivala i prodavala lažne COVID-potvrde potkraj prošle godine. 

- Nekoliko je osoba već ispitano u prostorijama USKOK-a, a kako neslužbeno doznajemo ispitivanja bi se trebala nastaviti i sutra ujutro. Neslužbeno, riječ je o proširenju istrage koja je počela krajem prošle godine zbog izdavanja lažnih COVID potvrda. Više je od desetero osumnjičenih, a među njima je uhićena i medicinska sestra, donedavna službenica Doma zdravlja Zapad koja je unosila lažne podatke o cijepljenju, a nakon toga su zainteresirani kupovali lažne COVID potvrde. Koliko je takvih COVID potvrda na tržištu još uvijek ne znamo jer nema službenih podataka. Neslužbeno se priča o njihovoj cijeni koja se tada, u trenutku kupovine kretala i do nekoliko stotina eura. Prema posljednjim podacima Ministarstva unutarnjih poslova u posljednje dvije godine čak je 79 prijava stiglo za krivotvorenje isprava, odnosno COVID potvrda, a 18 za zloporabu ovlasti i položaja, javila je u središnjem Dnevniku HTV-a Lucija Judnić.

- Ovo što mi sada ponovno pokrećemo je već davno rješeno. Dakle ovaj postupak je pokrenut već prošle godine, ovaj postupak je obavio sve svoje radnje, sve pretrage, svi mobiteli, sve je oduzeto. Mojoj je klijentici bio određen istražni zatvor koji je pravomoćno ukinut, dakle ovo je ponavljanje nečega što je odavno završilo, ustvrdio je Mate Matić, odvjetnik uhićene medicinske sestre.

- Taj raniji postupak je tajan i odvija se. Institucije rade svoj posao, tako da mi zapravo nemamo nikakvog upliva niti u postpak niti u ono što se događa s tim djelatnicima, kaže Jelena Rakić Matić, ravnateljica Doma zdravlja Zagreb Zapad.


Na području Policijske uprave zagrebačke te Policijske uprave krapinsko-zagorske, u tijeku su uhićenja više osoba te provođenje hitnih dokaznih radnji, izvijestila je policija.

Dodaju da će nakon kriminalističkog istraživanja Uskoku podnijeti kaznenu prijavu, a osumnjičenike predati pritvorskom nadzorniku.

Uskok je priopćio da su uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji rezultat kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji sa zagrebačkom policijom.

Nakon ispitivanja u Uskoku odluka o istrazi i pritvoru

Nakon ispitivanja osumnjičenika Uskok će "donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost", navode u priopćenju.

Prema neslužbenim podacima u Zagrebu je uhićeno desetak osoba, a radi se o nastavku prošlogodišnje akcije kada je uhićena medicinska sestra iz Doma Zdravlja Zapad zbog sumnje da je za nagradu od 500 do 1200 kuna u sustav unosila da su osobe koje nisu bile cijepljene primile cjepivo protiv COVID-a.

Neki od ranije osumnjičenih ponovno su uhićeni i u srijedu, uključujući i 32-godišnju medicinsku sestru.

Prigovore o neustavnosti COVID potvrda odbacio i Ustavni sud

Obvezne COVID potvrde koje dokazuju da je netko cijepljen, da je prebolio COVID-19 ili je negativan - s početkom listopada prošle godine počele su se primjenjivati u zdravstvenom i sustavu socijalne skrbi, a vlasti su isticale kako su tu mjeru uvele zbog podizanja razine sigurnosti, a ne kažnjavanja.

Od sredine studenoga postale su obvezne i za ulaz u javne i državne ustanove. Prema odluci Nacionalnog stožera civilne zaštite, EU digitalnu potvrdu prilikom dolaska na posao morali su predočiti svi javni i državni zaposlenici, kao i oni u tijelima na lokalnoj razini, a ako su potvrdu odbili pokazati ili se testirati nisu mogli ući u radni prostor. COVID potvrde uvedene su i u škole, ali samo za zaposlenike, ne i učenike.

Krajem prošle godine Ustavni sud je odlučio da su te pandemijske mjere legitimne, ne prihvativši prijedloge za ocjenom ustavnosti oko ovlasti Nacionalnog stožera, uvođenja COVID potvrda, obveznog testiranja zaposlenika u zdravstvu i socijali te posebnih mjera prilikom prijema pacijenata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!