EU produljio korištenje COVID potvrda do 30. lipnja 2023.

14.06.2022.

08:03

Autor: HRT/Hina/DPA

COVID potvrde

COVID potvrde

Foto: Izvor: / Shutterstock

Europski parlament i europske vlade dogovorili su sinoć da pravila o COVID potvrdama ostaju na snazi idućih 12 mjeseci zbog toga što pandemija koronavirusne bolesti još traje.

Predstavnici Europskog parlamenta i vlada članica EU složili su se produljiti važenje uredbe do 30. lipnja 2023., objavilo je francusko predsjedništvo Vijeća EU-a, dodajući da se uredba može opozvati i prije tog roka, ako to dopusti zdravstvena situacija. Potvrde su namijenjene olakšavanju slobodnog kretanja ljudi tijekom pandemije.

S pomoću QR koda potvrda se može koristiti za dokazivanje je li osoba cijepljena protiv koronavirusa, negativna na testu na koronavirus ili se oporavila od COVID-a. Digitalna verzija može se spremiti na mobilni uređaj. 

Europska komisija je u veljači predložila produljenje važenja uredbe o COVID potvrdama.

- Virus koji uzrokuje COVID-19 i dalje prevladava u Europi i u ovoj fazi nije moguće utvrditi utjecaj mogućeg širenja zaraze u drugoj polovini 2022. ili pojave novih varijanti, priopćeno je iz Komisije.

Produljenje važenja uredbe omogućuje putnicima da nastave koristiti svoju COVID potvrdu ako države članice zadrže određene mjere javnog zdravlja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!