Pobuna radnika u domaćem trgovačkom lancu: 'Svi žive u strahu od bolovanja'

22.12.2022.

17:37

Autor: Odri Ribarović/Regionalni dnevnik/HRT/R.S.

Diskriminirani djelatnici Plodina

Diskriminirani djelatnici Plodina

Foto: Dusko Marusic / PIXSELL

U tvrtki Plodine grubo se krše radnička prava, upozoravaju predstavnici Nezavisnog sindikata radnika Hrvatske i djelatnice Plodina na riječkom Korzu. Uz prijetnje otkazom zbog članstva u Sindikatu, glavni su problemi prekovremeni rad i rad nedjeljom bez plaćanja te ukidanje stimulacije ako radnik uzme samo dan bolovanja. Sindikat najavljuje kaznene prijave.


Djelatnici Plodina diskriminirani su, kažu, ovisno o gradu ili županiji gdje rade. Primjerice u Slavoniji i Zadru, plaće su za tisuću kuna manje nego u Rijeci i Zagrebu, ističe Sindikat. Plaća im se smanjuje čak i za iznos porezne olakšice na djecu i uzdržavane članove obitelji, a zbog bolovanja gube stimulaciju od tisuću i pol kuna. Gospođa Kata jedna je od njih.


- Ne znam od koje plaće oni meni daju 80 posto da dobijem 2 tisuće kuna, sve u svemu prestrašno. Sve je stvar kako se i da li se zamjerite regionalnom direktoru ili poslovođi marketa, on vam odmah skida stimulaciju, za HRT Regionalni dnevnik rekla je Kata Lenić, djelatnica Plodina u Kostreni.


- Svi žive u strahu od tih bolovanja. Ljudi stvarno, bolovanje bi trebalo po meni biti bolovanje, mislim da svakom normalnom bi, godišnji odmor također, kazala je Rebeka Pavlić, djelatnica Plodina u Malinskoj.


Sindikat, stoga upozorava.


- Nećemo prezati podnijeti kaznene prijave protiv regionalnih voditelja i voditelja centara koji na razne načine traže od naših članova da se isključe iz Sindikata. Počinjemo s Malinskom, trenutno je u pripremi kaznena prijava sindikata protiv regionalnih voditelja i voditeljice centra u Malinskoj gdje su nedavno grubo kršena ustavom zajamčena prava naših članova. Malinska nije izoliran slučaj, rekla je Marina Palčić, predsjednica NSRH.


Obratili su se i upravi tvrtke, no i dalje nema odgovora. Ni na novinarski upit nisu se oglasili.


- Prisiljeni smo krenuti drugim putevima, pa ako to znači sutra prosvjed, štrajk sud, inspekcija, bilo što. Spremni smo na sve poteze, istaknuo je Boris Cerovac, voditelj pulskog ureda NSRH.


- I sve se to događa u firmi s preko 200 milijuna kuna dobiti u posljednjoj godini. Sigurna sam da su i radnici pridonijeli toj dobiti, kazala je Palčić.


Stoga pozivaju sve radnike da se ujedine u borbi za osnovno dostojanstvo i radnička prava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!