09:04 / 15.11.2019.

Autor: M.Š./HRT

U utorak štrajk prosvjetara u cijeloj Hrvatskoj

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

26. dana štrajka u školama nastave nema u Bjelovarsko-bilogorskoj, Dubrovačko-neretvanskoj županiji i Gradu Zagrebu.
Nastavljen je štrajk u osnovnim i srednjim školama. Nastave ovoga petka nema u Gradu Zagrebu, Bjelovarsko-bilogorskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

- Mihalinec: U ponedjeljak dostojanstveni štrajk zbog pijeteta prema Vukovaru

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec najavio je da se štrajk prosvjetara nastavlja u utorak, kada nastave neće biti u cijeloj Hrvatskoj.

- U ponedjeljak nećemo štrajkati zbog pijeteta prema svim žrtvama Vukovara, Škabrnje i Domovinskog rata.

- Taj dan odlučili smo biti tihi te ćemo se posvetiti onima koji su zaslužni za našu domovinu i zapaliti svijeću u zbornicama, objasnio je.

Najavio je da će se u ponedjeljak sjednice održati Veliko vijeće Sindikata hrvatskih učitelja i Središnji odbor Sindikata srednjih škola, na kojima će donijeti odluke o modelima štrajka nakon utorka, a osvrnuo se i na jučerašnje izjave Andreja Plenkovića i Josipa Aladrovića.

- Citirat ću kako on govori o obrazovanju i radu učitelja i nastavnika - 'trošak u koji ne treba ulagati', kaže Aladrović, a premijer 'od sljedećeg dana štrajka nećemo platiti više zaposlene u štrajku'. Ako neće platiti dane provedene u štrajku, šalju poruke učenicima, roditeljima, ministrici obrazovanja i cijeloj javnosti da je potpuno nevažna reforma obrazovanja, ustvrdio je Mihalinec.

Dodao je da premijer prijetnjama o neplaćanju štrajka i inzistiranjem da se nadoknade odrade, radi dvostruki trošak za državni proračun.

- Premijer mora jasno kazati koja je njegova odluka, a ministricu pitajte koja je odluka Ministarstva obrazovanja - znači li neplaćanje štrajka da se to ni ne mora odraditi. Ako je to odgovor, onda je poruka učenicima i roditeljima da je obrazovanje potpuno nepotrebno u Hrvatskoj, zaključuje Mihalinec.

Objavili su i privremene rezultate odaziva na štrajk u Gradu Zagrebu, Bjelovarsko-bilogorskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, gdje danas štrajka 89 posto članova u srednjim školama, i 91 posto u osnovnim.

I dalje provode referendum među članstvom o pretposljednjoj ponudi Vlade, a dosadašnji rezultati govore da 97 posto zaposlenih u osnovnim školama i 96 posto u srednjim odbija tu ponudu.

Divjak: Moramo čuti glas učitelja, nastavnika i ostalih zaposlenih

Vlada poziva sindikate na prekid štrajka te upozorava da dani u štrajku od ponedjeljka neće biti plaćeni.

- Što se tiče same ponude Vlade, ne mogu reći da sam s njome zadovoljna, ali to je bilo najbolje što se moglo u ovoj fazi dogovoriti. No, žao mi je što se nije moglo više dogovoriti i žao mi je što ja nisam uspjela da dogovorimo više. Ponuda je sada na stolu, o njoj se izjašnjavaju učitelji, nastavnici i ostali zaposlenici u školama. Mi moramo čuti njihov glas, istaknula je Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja.

Most traži ostavku Divjak

Most nezavisnih lista zatražio je od ministrice obrazovanja Blaženke Divjak ostavku jer smatraju da ne uživa povjerenje učitelja i profesora.

Kažu da je krenula u obrazovnu reformu koja se ne može primijeniti jer su svi u štrajku.

- Reforma obrazovanja nije uspjela. I samo jedna usporedba. Zamislite da izborniku Daliću sutra igrači odbiju igrati utakmicu. Bi li on ostao izbornik hrvatske reprezentacije?, rekao je Mostov Marko Sladoljev.

"Svi Mostovi uspjesi i reforme izgledaju poput praznog papira"

Iz HNS-a su u petak odbacili te najtužnijim oblikom populizma nazvali Mostove prozivke da ministrica obrazovanja i znanosti Blaženka Divjak treba dati ostavku jer više nema potporu učitelja i profesora, uzvraćajući mostovcima da njihovi uspjesi i reforme izgledaju poput praznog papira.

- Most i reforme dijametralno su suprotni pojmovi i kada takva pogubljena organizacija proziva najuspješniju ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak, onda znamo da smo na pravom putu i da radimo dobar posao, priopćili su iz HNS-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!