U Varaždinskim Toplicama u škole upisano 17 ukrajinskih mališana

17.03.2022.

10:51

Autor: HRT/Hina/J.L.

Djeca iz Ukrajine na nastavi u OŠ Varaždinske Toplice

Djeca iz Ukrajine na nastavi u OŠ Varaždinske Toplice

Foto: Varaždinska županija / Varaždinska županija

U osnovnu školu Antuna i Ivana Kukuljevića u Varaždinskim Toplicama jučer je upisano 17 djece koja su izbjegla iz ratom stradale Ukrajine, a uskoro će se upisati njih još dvoje, najavila je zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec.

Silvija Zagorec je na konferenciji za novinare u Varaždinskim Toplicama kazala da su u obrazovnom sustavu u županiji promptno reagirali te učinili sve kako bi prihvatili svako dijete iz Ukrajine koje želi ići u školu.

- Obrazovni sustav u potpunosti je spreman, potvrdio je pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije Miroslav Huđek, dodavši da se postupa prema proceduri koju je propisalo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

- Imamo najavu da će dvoje učenika ići u 6. osnovnu školu, imali smo sastanak s ravnateljicama 1. i 2. osnovne škole Varaždin i one će također s radošću dočekati svakoga tko će željeti pohađati nastavu u tim školama, kazao je Huđek te dodao da su i sve ostale škole u županiji, bez obzira na to tko im je osnivač, spremne prihvatiti raseljene učenike.

Ravnateljica topličke osnovne škole Goranka Štefanić rekla je da će mali Ukrajinci već danas početi učiti hrvatski jezik, za što su osigurane tri učiteljice u tri grupe u nižim i višim razredima.

- Nadam se da ćemo im biti dobri domaćini i da ćemo im uspjeti nadoknaditi ono što su oni izgubili. Teško, ali s velikim srcem i zalaganjem naših učitelja i učenika mislim da će im biti lijepo u našoj školi, rekla je ravnateljica.

- U Varaždinskoj županiji angažirano je 26 djelatnika i 26 volontera koji rade 24 sata, kazala je v.d. ravnateljica Crvenog križa Varaždinske županije Sandra Vidaček istaknuvši da se provodi niz aktivnosti za najmlađe.

Za djecu koja su došla iz Ukrajine opremljena je dvorana u prihvatnom centru u Areni, kutak za najmlađe i prostor za previjanje beba.

- Djeca su posebno ranjiva skupina te im moramo pružiti svu moguću podršku, rekla je Vidaček.

U Varaždinskoj županiji smješteno 306 raseljenih osoba

U Varaždinskim je toplicama organiziran i prvi prihvatni centar za izbjeglice u županiji i to u Domu 2 Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju, nakon čega su prihvatni centri organizirani i u maloj dvorani varaždinske Arene te u hotelu Turist u Varaždinu.

U toj je županiji s današnjim danom smješteno 306 raseljenih osoba, od kojih je 114 u privatnom smještaju.

- U maloj dvorani u Areni koja služi kao prihvatni tranzitni centar primamo raseljene osobe iz Ukrajine do maksimalno 48 sati. Tamo dobivaju zdravstvenu skrb, psihosocijalnu pomoć, prehranu i sve ono ostalo što im je potrebno te se nakon toga upućuju u kolektivni smještaj, pojasnila je zamjenica župana Silvija Zagorec.

Načelnik Ravnateljstva civilne zaštite Područnog ureda Varaždin Ivica Matošić pojasnio je kako prema njihovim saznanjima dosadašnji kapaciteti u Domu 2 i Hotelu Turist neće biti dovoljni, te da i dalje traže kolektivne smještaje.

Galerija
Djeca  iz Ukrajine na nastavi u OŠ Varaždinske Toplice, Foto: Varaždinska županija/Varaždinska županija
Djeca  iz Ukrajine na nastavi u OŠ Varaždinske Toplice, Foto: Varaždinska županija/Varaždinska županija

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!