08:04 / 17.03.2022.

Autor: Ivica Grudiček/Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Veliko srce mještana Radovana

Veliko srce mještana Radovana

Veliko srce mještana Radovana

Foto: HTV / HRT

Smještaj na sjeveru Hrvatske pronašlo je oko 500 izbjeglica iz Ukrajine. Ivica Grudiček donosi priču o velikom srcu mještana Radovana.

U zagorskom mjestu Radovan, smještenom pored Ivanca, mještani već danima prikupljanju pomoć, a u noći na nedjelju tu je stigao autobus s majkama i djecom iz Ukrajine.

Akciju pomoći organizirao je Mario Slunjski.

U petak, zbog strahota rata i patnji izbjeglica, odlučili su prikupljati pomoć, prikupili su dosta toga, uglavnom svakodnevnih potrepština - namirnice, pelene, a akcija se nastavlja.

Smještaj je organiziran i u župnom dvoru.

- Želimo da se osjećaju kao kod kuće, rekao je Slunjski.

Željka Kelemen, koja radi kao volonterka, objasnila je da su ljudi došli izmoreni, iscrpljeni, ali i sretni zbog toplog prostora i krova nad glavom.

Ponosna je na sve sumještane koji su sudjelovali u akciji, a zahvalila svima koji su bili uključeni.

Vlado Karpov, prevoditelj, naglasio je da je svima pružena maksimalna potpora. 

U posljednja 24 sata kroz GP Goričan došlo je oko 300 izbjeglica iz Ukrajine, transferirani su u razne dijelove zemlje, oko 500 dosad ih je smješteno u sportskim dvoranama i u prihvatnom centru u Varaždinskoj areni i u Varaždinskim Toplicama. Varaždinska biskupija ustupila je oko 10 objekata, odnosno župnih kuća u kojima je 50-ak izbjeglica iz Ukrajine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!