13:31 / 27.02.2022.

Autor: P.F./Hina/HRT

Plenković: Ruskim avionima zabranit ćemo letove u našem zračnom prostoru

Premijer Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Premijer Andrej Plenković održao je sastanke s članovima Vlade i nadležnim službama o prihvatu i zbrinjavanju izbjeglica iz Ukrajine, dodatnoj pomoći koju će Hrvatska pružiti toj zemlji te o situaciji s opskrbom energentima. Sutra će se održati i izvanredna sjednica Vlade te je najavio kakve će se odluke donijeti. Istaknuo je i da Hrvatska zatvara svoj zračni prostor za ruske aviokompanije.

Odluke koje će se usprotiviti ovakvom ponašanju Rusije

- U Vladi su održani sastanci u povodu brutalne agresije Rusije na Ukrajinu koja ima ozbiljne posljedice ne samo za Ukrajinu nego i na temelje međunarodnog poretka, kršenje međunarodnog prava, stabilnosti. Moramo donositi odluke kako bismo se usprotivili takvom ponašanju Rusije, rekao je Plenković i najavio da će sutra biti izvanredna sjednica Vlade.

- Pripremili smo paket mjera i informacija o svemu onome na čemu rade brojni resori ovih dana. Razgovarao sam danas, kao i proteklih dana, s našom veleposlanicom Anicom Djamić u Ukrajini. Tamo je još između 35-50 naših građana. Oni koji su radili u misiji EU-a, OESS-a u procesu su evakuacije ili su neki već vraćeni. Veleposlanica je tamo i u kontaktu s njima i bit će im na raspolaganju i pomoći ako budu htjeli napustiti Ukrajinu, rekao je premijer.

Dodao je kako su u procesu donošenja odluke o osnivanju međuresorne radne skupine koja će se odnositi na prihvat izbjeglica iz Ukrajine.

- Jučer i danas već su stigle izbjeglice u Hrvatsku, a mi ćemo temeljem iskustva iz Domovinskog rata i u skrbi za izbjeglice iz BiH ponuditi naša iskustva. Proces će koordinirati MUP, Stožer civilne zaštite i drugi resori i pomoći ćemo da se prihvati određeno broj ukrajinskih izbjeglica u RH. Donijet ćemo i zaključak o osnivanju ekspertne radne supine na razini Ministarstva zdravstva radi zdravstvene zaštite ljudi koji će doći u Hrvatsku, istaknuo je Plenković.

Energetska situacija

- S obzirom na moguće reperkusije rata u Ukrajini na energetsku situaciju sutra ćemo ažurirati jednu odluku koja se odnosi na krizni tim koji je ključan za plan intervencije u mjerama zaštite sigurnosti opskrbe plinom RH kako bismo i na taj način bili spremni na sve izazove. U ovom trenutku nije ugrožena opskrba plinom ni kućanstava ni gospodarstva, ali želimo poduzeti mjere kako bi jedan tim cijelo vrijeme bdio nad ovom temom koja je posebno važna za naše građane, istaknuo je.

- Vlada je donijela političku odluku da ćemo zabraniti letove za naš zračni prostor ruskim aviokompanijama. Popodne će biti i politička rasprava o toj temi na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a na kojem će biti i ministar Gordan Grlić-Radman. Nakon toga vjerujem da će se donijeti odgovarajuće odluke i na razini EU-a. Mi ćemo sutra na Vladi donijeti zaključak na tu temu, rekao je Plenković. 

O restriktivnim mjerama protiv Rusije kao i potpori Ukrajini kroz obrambenu suradnju

- Donijet ćemo i odluku o stalnoj skupini za primjenu i praćenje provedbe međunarodnih mjera ograničenja, dakle restriktivnih mjera, koja će se s obzirom na dinamičnu situaciju vezanu za rat u Ukrajini baviti ovom temom na dnevnoj razini, najavio je premijer.

- Donijet ćemo i određene odluke o potpori Ukrajini koja je žrtva agresije koja će se odnositi na obrambenu suradnju, zaštitnu opremu i određenu drugu opremu kako bismo odgovorili na njihov zahtjev, dodao je.

- U tijeku je i rasprava, upravo je ministar Marić došao iz Francuske, gdje su  ministri financija raspravljali o isključivanju Rusije iz sustava SWIFT-a, međunarodnog platnog prometa i plaćanja, vode se rasprave na tu temu i uvjeren sam da ćemo tijekom današnjeg dana postići konsenzus na razini EU-a, kada je riječ o SWIFT-u, istaknuo je.

- Sutrašnja sjednica Vlade ima karakter koji je direktno vezan za napore koje radimo mi kao Hrvatska, ali i kroz sudjelovanje sve ono što radi EU kako bismo pomogli Ukrajini i svojim potezima još jednom upozorili na neprihvatljivost agresije na Ukrajinu koju je provela Rusija u zadnjih nekoliko dana. Još jednom izražavamo i našu solidarnost i žaljenje za svim žrtvama koje su se dogodile ovih dana. Izgubljeni su životi i vojnika i civila i smatramo da je to neprihvatljivo, tome se protivimo i osuđujemo agresiju, rekao je premijer Plenković. 

O odnosima Hrvatske i Rusije rekao je kako je očito da oni u ovom trenutku nisu dobri, najblaže govoreći.

- Zauzeli smo pozicije u okviru EU-a, NATO-a Hrvatska je na pravoj strani povijesti, na pravoj strani vrijednosti, na pravoj strani međunarodnog prava, na pravoj strani humanosti, naglasio je.

O slanju hrvatskog oružja u Ukrajinu

Predsjednik Vlade rekao je kako Ukrajina ima podršku Hrvatske na europskom putu i kako smatramo da ima europsku perspektivu.

Premijer Plenković upitan kakva će to biti obrambena suradnja Hrvatske i Ukrajine i hoćemo li slati oružje odgovorio je da je Ukrajina zatražila potporu od svih zemalja članica EU-a.

- Vidite da se takve odluke donose. Ministarstvo obrane je tu pripremilo jedan prijedlog oko kojeg mislim da ćemo se usuglasiti tijekom večeri i sutrašnjeg dana i o tome ćemo obavijestiti predsjednika Republike.

Upitan što bi Hrvatska slala i u kojoj vrijednosti Plenković je odgovorio da će to sutra reći.

O činjenici da su deseci dobrovoljaca otišli boriti se u Ukrajinu rekao je kako je to akt pojedinaca i kako svi oni koji u sadašnjoj situaciji odlaze u Ukrajinu onamo odlaze na osobnu odgovornost.

Subotnji sastanak

Predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je i u subotu sastanak s članovima Vlade RH, Civilne zaštite i Crvenog križa radi podizanja stupnja pripravnosti u vezi s prihvatom izbjeglica iz Ukrajine zbog ruske agresije.

Sjedište hrvatske Vlade - Banski dvori u subotu su navečer bili osvijetljeni bojama ukrajinske zastave, a u objavi na Twitteru, uz fotografiju osvijetljenih Banskih dvora, premijer je poslao poruku solidarnost i podrške ukrajinskom narodu.

Ukrajina je neovisna i suverena država. Hrvatska je uz vas, istaknuo je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!