12:29 / 24.03.2022.

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Vukovarci se oprostili od ratne heroine Vesne Bosanac

 Pogreb Vesne Bosanac na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata u Vukovaru

Pogreb Vesne Bosanac na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata u Vukovaru

Foto: Dubravka Petric / PIXSELL

U Vukovaru je dan žalosti. Obitelj, prijatelji i državni dužnosnici oprostili su se od vukovarske ratne heroine - doktorice Vesne Bosanac. Na posljednje počivalište ispraćena je iz Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar - u tihoj pratnji dugogodišnjih kolega i prijatelja. Lik i djelo doktorice Bosanac- zauvijek će ostati upisani u povijest stvaranja slobodne i neovisne Hrvatske.

Brojni Vukovarci oprostili su se od dr. Vesne Bosanac na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata. Prigodnim govorom uoči pokopa na Memorijalnom groblju od nje se oprostio se njezin dugogodišnji zamjenik na čelu bolnice Siniša Maslovara.

- Većina nas će je pamtiti po tome što je brinula o svima i bila nam potpora kad god je to bilo potrebno, osobito ako bi nas zadesila neka ozbiljna nedaća ili bolest. Voljela je svoje uposlenike i borila se za njih do krajnjih granica izdržljivosti, čak i onda kad bi ih svi napustili i kad bi ponekad i sami izgubili vjeru u sebe, kazao je. Ponekad mu se, rekao je, činilo da je bila neuništiva jer je preživjela bezbroj teških nedaća, a moglo bi se reći čak i katastrofa. Vesna Bosanac je, istaknuo je, u najtežim trenucima za bolnicu tijekom Domovinskog rata, pokazala neslućenu hrabrost, odvažnost i organizatorske sposobnosti.

Pored brojnih Vukovaraca posljednjem ispraćaju Vesne Bosanac nazočili su i izaslanik predsjednika Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar obrane Mario Banožić, ministar zdravstva Vili Beroš, vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava čijom odlukom je današnji dan u Vukovaru proglašen i Danom žalosti. Vesna Bosanac umrla je u ponedjeljak u vukovarskoj bolnici u 73. godini života, nakon duge i teške bolesti.


Prije pokopa, od Vesne Bosanac u dvorištu vukovarske bolnice u tišini su se oprostili djelatnici bolnice. U Hrvatskom domu poslijepodne održat će se komemorativni skup.

- Ja sam bila mlada, tek sam počela raditi i tada sam je upoznala. Pamtim je što je bila dovoljna čvrsta, ali i dovoljno pažljiva i „mekana” prema svima oko nje, uključujući i pacijente. Uvijek je imala pažljivu riječ i uvijek je dobro držala balans između svega ružnog što nam se događalo i onih teških trenutaka koje smo imali, rekla je Mirjana Semenić Rutko, dr.med.

- Kada sam čuo da je doktorica umrla, nisam puno dvojio da dođem ovdje, govori Stjepan Vil


Komemoracija u povodu smrti dr. Vesne Bosanac

Ratna i poslijeratna ravnateljica vukovarske bolnice Vesna Bosanac putokaz je kako se voli i radi u korist hrvatske države i naroda, poručeno je s komemoracije nakon pokopa na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata.

- Vesna Bosanac, dajući sebe gradu simbolu, gradu heroju, i sama je postala simbol, vodilja i inspiracija. I danas njezin glas i njezine poruke su u kolektivnoj svijesti hrvatskog naroda itekako prisutne. Hrvatsko nacionalno biće i hrvatski narod nikada neće zaboraviti stradanje Vukovara u Domovinskom ratu kao niti njezine brojne poruke za spas ranjenika i civila, rekao je izaslanik predsjednika Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved

Podsjetio je kako je nakon povratka u Vukovar dr. Vesna Bosanac "uložila nevjerojatnu energiju u obnovu stradale vukovarske bolnice". "Upravo zahvaljujući njoj, donesena je odluka da se ovdje institucionalno uspostavi Nacionalna memorijalna bolnica Vukovar", rekao je Medved.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava istaknuo je kako je dr. Bosanac trajno zadužila Vukovar svojom hrabrošću i ljudskošću, koje je nesebično pokazala u najtežim vremenima za Vukovar. "Smrt dr. Vesne Bosanac jedan je veliki gubitak za sve nas, ali i uzor kako se treba ponašati svaki dan za grad u kojem živiš i ljude koji te okružuju", rekao je Penava.

O životnom putu dr. Vesne Bosanac govorio je ravnatelj Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar Anto Blažanović, koji je istaknuo da je ona živjela za vukovarsku bolnicu i njezine djelatnike. Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić u prigodnom je govoru istaknuo da je dr. Bosanac bila iznimno skromna i hrabra žena.

- Iako su joj ratna sjećanja često tjerala suze na oči, ona su joj dala snagu da i kao poslijeratna ravnateljica vukovarske bolnice bude primjer svega onoga što liječnik treba biti, a ustanova kojoj je na čelu pruži najbolju moguću skrb građanima", poručio je Dekanić.

U ime obitelji pokojne dr. Vesne Bosanac govorila je obiteljska prijateljica Jasna Hodak. Na komemoraciji u vukovarskome Hrvatskom domu bio je i ministar obrane Mario Banožić, koji se, kao i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, upisao u knjigu žalosti. Prikazan je i dokumentarni film o dr. Vesni Bosanac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!