07:13 / 10.11.2020.

Autor: HRT

U Zagrebu 368 novooboljelih, brzi testovi u domovima zdravlja

-

-

Foto: - / -

Zavod Andrija Štampar ostaje na PCR testovima a u tijeku je dogovaranje s domovima zdravlja da preuzmu 'brzo testiranje', potvrdio je Zvonimir Šostar.
U Zagrebu je ukupno 368 novooboljelih od koronavirusa, a na Zavodu za javno zdravstvo "Andrija Štampar", od 994 obrađena testa - njih 272 su pozitivna na koronavirus, potrvrdio je za portal HRT-a ravnatelj zavoda Zvonimir Šostar. To je oko 27 posto pozitivnih nalaza. 

➡️ Jesmo li na vrhuncu pandemije i je li spas na vidiku?     
➡️ Sve o koronavirusu

Iz Zagrebačkog stožera priopćili su kak je u Zagrebu je 3.126 aktivnih slučajeva. Tijekom proteklog dana utvrđen je pozitivan nalaz testa kod osam učenika i sedam nastavnika osnovnih škola te 10 učenika srednjih škola. Mjera samoizolacije određena je za 257 učenika i sedam nastavnika osnovnih te 215 učenika srednjih škola. U Karanteni Grada Zagreba nalazi se pet osoba. U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ-a "Dr. Andrija Štampar" obavljena su 994 testiranja te su 272 nalaza bila pozitivna. Kontaktirane su 653 osobe a mjera samoizolacije izrečena je 791 osobi.

Pozitivno 28 štićenika ili djelatnika domova i ustanova socijalne skrbi

Od 653 obrađene pozitivne osobe 242 su za sada negativne epidemiološke anamneze, 230 osoba su kontakti covid pozitivnih osoba, a devet je osoba doputovalo iz BiH, Austrije i sa Kosova. Među njima je 28 štićenika ili djelatnika domova za starije i ostalih ustanova socijalne skrbi, a za 28 osoba obrada je još u tijeku. Kod 14 osoba moguća je izloženost na radnom mjestu, a kod tri osobe tijekom boravka u zdravstvenim ustanovama.

U obradi liječnika školske medicine je 24-ero djece školske dobi. Obrada kod obiteljskih liječnika završena je za 73 osobe te je kod dvije osobe utvrđeno moguće izlaganje tijekom obiteljskih druženja. U osam domova za starije i nemoćne osobe na području grada Zagreba i drugim socijalnim ustanovama u protekla su 24 sata potvrđeni pozitivni nalazi tri korisnika i četiri zdravstvene djelatnice, a dvoje je korisnika na žalost umrlo.

Do kraja tjedna 'brzi testovi' u domovima zdravlja

- Kolone automobila i dalje čekaju na testiranje na koronavirus pred Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Andrija Štampar, javila je u Dnevniku u podne Ruža Ištuk. Iako su brojke novozaraženih trenutno u padu, u Zavodu poručuju kako nema razloga za opuštanje. Brojke bi mogle i rasti kad u širu primjenu krenu i brzi testovi. Zavod je validirao brze testove od dva proizvođača - kineskog i južnokorejskog i zaključio kako su visokopouzdani.Brzi su se testovi počeli koristiti u zagrebačkoj Hitnoj, a do kraja tjedna krenut će i njihova šira primjena. Na punktu za testiranje ped Zavodom od ponedjeljka će se produžiti radno vrijeme. Ono će biti od 10 do 16 sati. Zavod ostaje na PCR testovima a u tijeku je dogovaranje s domovima zdravlja da preuzmu 'brzo testiranje', potvrdio je Šostar.  

- Vijesti su dobre, ali i nisu, s obzirom na to da je ranije bilo 40 pa i više posto pozitivnih nalaza, rekao je u emisiji Dobro jutro, Hrvaska Zvonimir Šostar. Dodao je kako situacija jest bolja, "ali je daleko od toga da možemo biti mirni". Prave brojeve ćemo, dodaje Šostar, vidjeti danas i sutra, jer se vikendom znatno manje testira. Prerano je, kaže, da bi se vidjeli rezultati mjera.- Sigurno će doći do skoka broja novooboljelih jer znamo da je praktički 90 posto oboljelih asimptomatsko i ne znaju da nose virus u sebi. Ne vjerujem da ćemo cjepivo imati prije proljeća jer je treća klinička faza dosta duga, rekao je Šostar. Dodao je da su jučer imali videokonferenciju s AstraZenecom koji ih je pozvao da se uključe. Smatra da će ove godine, zbog epidemiološkim mjera i nošenja maski, biti i manje oboljelih od gripe.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!