15:03 / 28.04.2020.

Autor: Hina/HRT

U Zagrebu jedna novozaražena osoba

Foto: ilustracija, Reuters

Foto: ilustracija, Reuters

Foto: - / REUTERS

Jučer smo obavili 191 testiranje. Imamo jednog novootkrivenog, tako da sada u Zagrebu imamo ukupno 463 oboljele osobe, kazao je Šostar.
Jučer je na koronavirus testirana 191 osoba i detektiran je jedan novi slučaj zaraze, izvijestio je u utorak zagrebački Stožer civilne zaštite poručujući da je epidemiološka situacija mirna.

Koronavirus - epidemija iz minute u minutu
Sve o koronavirusu  

- Jučer smo obavili 191 testiranje, tako da smo dosegli brojku od 6361 testiranog. Imamo jednog novootkrivenog, tako da sada u Zagrebu imamo 463 ukupno. S jučerašnjim danom imamo 299 izliječenih pacijenata, rekao je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Zvonimir Šostar na konferenciji za medije.

"Štampar" od danas postavlja serološke testove

Također, Nastavni zavod danas postavlja serološke testove i bit će prvi zavod u Hrvatskoj koji će biti spreman to pokrenuti, a nabavili su i dovoljan broj testova. "Možemo krenuti onog časa kad se donese odluka o tome", najavio je Šostar.

Pomoćnik pročelnika za građenje i sanaciju oštećenih objekata društvenih djelatnosti i stambenih objekata Dario Krnjaković rekao je da su građevinski inženjeri do sada pregledali 15.104 objekta oštećena u potresu, odnosno više od 84 posto podnesenih zahtjeva. U odnosu na prethodni dan, pregledano je 430 novih objekata. Crvenom oznakom označeno je 810 objekata, žutom 3434, a zelenom 10.860.

Pomoćnik pročelnika za komunalno i prometno redarstvo Željko Renić izvijestio je da su jučer uklonili 246,5 tona građevinskog otpada, odnosno šute i 50,5 tona glomaznog otpada sa zagrebačkih ulica. Ukupno su od 22. ožujka do danas prikupili i zbrinuli 10.899 tona šute i 1182 tone glomaznog otpada. Također, ako građani primijete da ovlašteni izvođač radova s kojima imaju ugovor ne zbrinjava građevinski otpad, mogu to dojaviti Gradu na telefonski broj 610-1566, odnosno na e-mail: redarstvo@zagreb.hr.

Rok za prijavu štete od potresa do 6. svibnja u ponoć

Pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić rekla je kako je za fizičke i pravne osobe rok prijave štete od potresa do 6. svibnja u ponoć. Objasnila je da nije riječ o sanaciji štete, već o financijskoj pomoći koja se na temelju te prijave može dobiti prema postojećem Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda.

Zamjenik načelnika Policijske uprave zagrebačke Dubravko Teur izvijestio je kako je na snazi ukupno 1961 mjera samoizolacije ili karantene, što je u odnosu na jučer 111 manje. Utvrđeno je osam slučajeva kršenja samoizolacije, ukupno 345, dok nije zabilježen ni jedan slučaj kršenja odluke o ograničavanju društvenih okupljanja, rada u trgovinama, uslužnim djelatnostima, održavanju sportskih i kulturnih događanja.

Bandić: Za sanaciju većih oštećenja čeka se novi zakon

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je da je dnevno devet do 10 puta više onih koji ozdravljuju nego novozaraženih, ocjenjujući to dobrim za Zagreb i Hrvatsku. Vezano za prioritete kod sanacije štete, rekao je da su kriteriji da se u Podsljemenskoj zoni pomogne ljudima materijalom koji služi za sanaciju manjih oštećenja. Za sanaciju većih oštećenja čeka se donošenje novog zakona o obnovi.

Vezano za parlamentarne izbore, rekao je da su njegov koalicijski potencijal rad, solidarnost i zajedništvo. Ustvrdio je da nije bitno kada će se izbori održati, već kakav je izborni zakon, ocijenivši to suštinskim problemom. Vezano za ankete u kojima se roditelji izjašnjavaju hoće li slati djecu u škole, rekao je da se "samo frtalj", odnosno 25 posto njih izjasnilo da bi djecu poslali u škole, ali i da to ne znači da se situacija neće okrenuti za tjedan dana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!