20:57 / 19.08.2019.

Autor: I.M.D. / HRT

U Zagrebu ponovno aktualna divlja odlagališta otpada

-

-

Foto: - / -

Na brojnim lokacijama u Zagrebu ponovno su se pojavila divlja odlagališta.
Na brojnim lokacijama u Zagrebu ponovno su se pojavila divlja odlagališta. Neodgovorni pojedinci bacaju glomazni otpad na ulice, u parkove ili pak zabačenija mjesta. S druge strane - mnogi građani tvrde da se službe ne odazivaju na njihove pozive da dođu po glomazni otpad. Situacija je to koja se stalno ponavlja i pokazuje da odlaganje otpada u Zagrebu nije sustavno riješeno.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!

S jedne strane zabrana, s druge strane - smeće. Otpad se gomila uz kontejner. I tako u gotovo svakoj četvrti glavnoga grada.

- To će čistoća, javite se direktoru čistoće, odgovorio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Iz Čistoće pak poručuju da reagiraju na dojave i da većina divljih odlagališta sadržava otpad iz domaćinstava koji nije razvrstan ni propisno odložen.

- Iznova apeliramo na pojedine naše sugrađane da to ne rade, a ako se radi o krupnijem razvrstanom otpadu, neka ga donesu u reciklažna ili mobilna reciklažna dvorišta u kojima ih mogu besplatno predati, poručuju iz Čistoće.

Ipak neki građani prstom ne upiru samo u Čistoću.

- Pa prvo smo krivi mi, a onda dalje ostali, uvijek moramo počet od sebe, kaže sugrađanka Snježana Ratkajec.

- Ja sam zvala pred par godina, trebalo im je mjesec dana, na kraju sam sama otpeljala, nisu došli, govori Gordana Žarković.

- To je nezamislivo na zapadu u jednoj Austriji, Francuskoj, Njemačkoj, to su ogromne kazne, a osim toga ne znam zašto je takva pasivizacija građana, totalno su se povukli, ništa ih više ne interesira, smatra Danijel.

Uz hrpe smeća pokraj kontejnera, Zagreb se i dalje bori s razvrstavanjem otpada. Građani neodgovorni, a službe neorganizirane i spore. Začarani krug iz kojeg glavni grad nikako da izađe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!