U Zagrebu promovirano 238 doktora znanosti i umjetnosti

30.05.2022.

12:37

Autor: Dominique Bratović-Vela/Dnevnik/HRT/Hina

U Zagrebu promovirano 238 doktora znanosti i umjetnosti

U Zagrebu promovirano 238 doktora znanosti i umjetnosti

Foto: HTV / HRT

Na zagrebačkom sveučilištu promovirano je 238 novih doktora znanosti i umjetnosti. Nakon dvije pandemijske godine, svečanost se vratila u Hrvatsko narodno kazalište. Kandidati, odjeveni u svečane toge, nakon prisege su kićanku na kapi prebacili na desnu stranu, čime su i simbolično stekli novo, više akademsko zvanje. 

Tijekom prve svečanosti, kako je priopćeno iz Sveučilišta u Zagrebu, promovirano je 116 doktorskih kandidata, a tijekom druge 122 kandidata.


Nakon što su kandidati odjeveni u svečane toge izgovorili tekst prisege, rektor Damir Boras ih je proglasio doktorima znanosti i umjetnosti pa su prebacili kićanku (coflek) na akademskim kapama na desnu stranu, čime su i simbolično ušli u novo i više akademsko zvanje.


Rektor Boras je istaknuo kako je promocija 238 novih doktora znanosti i umjetnosti potvrda izvrsnosti zagrebačkog Sveučilišta, koje neprekinuto djeluje već 353. godinu, od svojega utemeljenja 1669. 


U tom teškom i izazovnom vremenu, naše je Sveučilište, naglasio je, svojim djelovanjem ponovno dokazalo snagu i odlučnost da i dalje bude perjanica znanosti i visokoga obrazovanja, kulture i umjetnosti, transfera tehnologije i znanja, društvenih djelatnosti, te čuvar hrvatskoga nacionalnoga identiteta, hrvatskoga jezika i europskih vrijednosti kako u Hrvatskoj, tako i u ovom dijelu Europe. 


Stjecanje akademskoga stupnja doktora znanosti jest prvi, bitni i temeljni korak na putu cjeloživotnoga ostvarivanja vlastitih sposobnosti i vlastite akademske i građanske slobode, rekao je Boras te naglasio da sustav doktorskoga obrazovanja smišljeno teži stvaranju samostalnih i kreativnih osoba.

Boras: Na žalost, mi izvozimo našu znanost za male novce

Među promoviranima su i dva brata - Mirko i Branko Bakula. Kazali su kako su zadovoljni u Hrvatskoj, imaju planove i razvijat će svoje područje. Ovo je kruna njihovog dugogodišnjeg rada i truda. Karijere će graditi, sigurni su, u Hrvatskoj.


- Doktorirao sam u kliničkim znanostima, abdominalna kirurgija, zadovoljan sam što sam danas ovdje, na svečanom okupljanju, poručio je dr. sc. Branko Bakula s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.


- Ja sam i muž i otac troje djece, zadovoljan sam, planiram ostati ovdje, razvijati svoje područje kako bi jednog dana što manje takvih pitanja bilo, kaže dr. sc. Mirko Bakula s istog fakulteta.


Većina ovih doktora znanosti rade kao asistenti, postdoktorandi na fakultetima i institutima, surađuju na projektima s gospodarstvom. 


- Pokušavamo naći načine da sačuvamo naše šume, za budućnost i buduće generacija, u sklopu svih ovih klimatskih promjena, kaže dr. sc. Sanja Bogunović s Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu.


Godišnje na zagrebačkom sveučilištu doktorira oko 550 stručnjaka. Treba učiniti više da ostanu u Hrvatskoj, poručio je rektor na odlasku.


- Dok Europa u visoko školstvo ulaže 2,1 % BDP-a, mi ulažemo samo 1,1 %, rekao je Boras.


- Na žalost, mi izvozimo našu znanost za male novce, dodao je.


Iza akademskih i znanstvenih rezultata novih doktora znanosti stoji podrška cijele obitelji, čuli smo.


- Da nema podrške obitelji, roditelja, muža, ne bi to išlo, poručuje dr. sc. Marta Kovač s Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu.


- Bilo je zahtjevnih trenutaka, ali sve zajedno bilo je iskustvo koje bih ponovila, kaže dr. sc. Dunja Jurić Vukelić s Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.


Svečanost u HNK, uživo nakon dvije godine, omogućila je tako da u promociji u više zvanje napokon uživaju i s najmilijima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!