11:58 / 19.11.2020.

Autor: M.M./Hina

U Zagrebu u ponedjeljak kreću brza testiranja, 609 je novozaraženih

Ilustracija (Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL)

Ilustracija (Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

U protekla 24 sata na području Zagreba zabilježeno je 609 novih slučajeva zaraze koronavirusom, među njima su i 22 korisnika i pet djelatnika domova za starije.
U protekla 24 sata na području Zagreba zabilježeno je 609 novih slučajeva zaraze koronavirusom, među njima su i 22 korisnika i pet djelatnika domova za starije. Grad od ponedjeljka uvodi najavljena masovna testiranja. Najprije kronični bolesnici, korisnici i djelatnici domova za starije, pa zdravstveni djelatnici i na kraju ostali građani. 

➡️ Plenković najavio paket novih mjera
➡️ Sve o koronavirusu 

- To znači da će ljudi doći s osobnom kartom, na 12 mjesta u Gradu i u roku od 15 minuta će znati rezulat. Ništa ne treba osim dobre volje, osobne karte i 15 minuta da se pričeka, izjavio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Istaknuo je da je osigurano 50.000 testova, a za deset dana će, ako bude potrebno pripremiti još toliko.

Narudžbe građana primaju se putem online platforme, kojoj se pristupa preko poveznice http://brzitest.com.hr. Građane na testiranje može naručiti i liječnik izdvojene Covid-19  ordinacije. Organizaciju i testiranje pučanstva u Zagrebu u što kraćem vremenu provest će Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar i Dom zdravlja Centar - Dom zdravlja istok i Dom zdravlja zapad u kooordinaciji s Gradskim uredom za zdravlje.- Nažalost, danas imamo velike brojeve koji ne samo da upozoravaju nego i govore kakva je naša stvarnost. Nalazimo se u trenutku kada zbog ovako velikih brojeva moramo mijenjati načine i strategiju koja je dosad vrijedila i u tom smislu otkriti što je više moguće bolesnika i staviti ih pod sustav zdravstvenog nadzora, rekao je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč.

Zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Sandra Šikić izrazila je zabrinutost zbog povećanog broja novooboljelih u jesenskom valu u kojem su zabilježili trostruko veći broj tjedno novodijagnosticiranih osoba početkom listopada. Udio pozitivnih testova porastao je s pet posto na više od 30 posto, navela je, dodavši da je značajno povećan broj preminulih sugrađana - proteklog tjedna preminulo je 60 građana Zagreba.

Za polovicu novozaraženih ne zna se izvor zaraze

U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ "Dr. Andrija Štampar" obavljeno je 1209 testiranja na SARS-CoV-2, od čega je 488 nalaza bilo pozitivno. Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali 418 osoba. Mjera samoizolacije izrečena je za 1103 osobe. Trenutno je 3272 aktivnih slučajeva, izvijestio je Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

Od 418 obrađenih pozitivnih osoba njih 166 je za sada negativne epidemiološke anamneze, 165 osoba su kontakti prethodno zaraženih, jedna je osoba doputovala iz Austrije. Šesnaest osoba su štićenici/djelatnici domova za starije i ostalih ustanova socijalne skrbi, a za 29 osoba obrada je još u tijeku. Kod pet osoba moguća je izloženost na radnom mjestu, a kod sedam osoba tijekom boravka u zdravstvenoj ustanovi. Četvero djece školske dobi u obradi je od strane liječnika školske medicine. Obrada za 25 osoba završena je od strane liječnika obiteljske medicine.

Tijekom proteklog dana utvrđen je pozitivan nalaz testa kod 23 učenika, sedam nastavnika i jednog pomoćnika u nastavi osnovnih škola te 21 učenika srednjih škola. Mjera samoizolacije određena je za 574 učenika osnovnih te 361 učenika srednjih škola. U Karanteni Grada Zagreba nalazi se 14 osoba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!