Učenici, učitelji i nastavnici u Sinju danas ipak na nastavi s maskama

16.09.2021.

09:34

Autor: Dnevnik HTV/HRT/Hina/V.G./D.S.

Učionica

Učionica

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Gradonačelnik grada Sinja Miro Bulj održao je konferenciju za novinare ispred Doma zdravlja u Sinju, javlja Sunčica Findak u podnevnom Dnevniku HTV-a. 

Vezano uz njegov prijedlog da se ukine obveza nošenja maski u školama, Miro Bulj je rekao kako se djeca druže i izvan škole te ne vidi svrhu nošenja maski.

 

U županiji pak ističu da dok je ovakva epidemiološka situacija i dok raste broj novooboljelih, maske u školama će i dalje biti obvezne.


Županija je osnivač škola te ravnatelji škola na sinjskom području ističu kako je njihova obveza pratiti upute županije, a učenici u školama koje je ekipa HTV-a obišla jutros doista i nose maske, javlja Findak.


- Zovu me brojni roditelji da djeca imaju problema s disanjem, da imaju problema s nečistim maskama, da djeca zajedno jedu sendviče, dijele iste prostorije, igraju se zajedno. Bespotrebno je da im uzimamo pravo i slobodu disanja, u ovom slučaju radi se o slobodi djece na zrak, rekao je Bulj.

- Ni jedna škola nije prihvatila taj prijedlog niti bismo kao osnivač dali školama suglasnost za ukidanje te mjere. Dok je ovakva epidemiološka situacija nema govora o tome, istaknuo je pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije Tomislav Đonlić.


Oko 300 učenika i 25 nastavnika u Gimnaziji Dinka Šimunovića danas na nastavi nosi obvezno zaštitne maske, a takvo stanje je i u drugim srednjim i osnovnim školama u Sinju, rekao je Hini ravnatelj te gimnazije Tomislav Bilić.

Dodao je kako su se ravnatelji osnovnih i srednjih škola u Sinju u srijedu navečer međusobno konzultirali o obveznom nošenju maski za vrijeme nastave u školskim učionicama. Također je rekao kako je jedan učenik te Gimnazije pozitivan na covid infekciju, a 10 ih je u samoizolaciji jer su bili u kontaktu sa zaraženim.

Stožer Civilne zaštite Grad Sinja je u srijedu, na preporuku gradonačelnika Mire Bulja, donio odluku kojom se preporučuje ukidanje nošenja maski učenik, učitelja i nastavnika u sinjskim osnovnim i srednjim školama.

Bilić je u priopćenju na stranicama Gimnazije Dinka Šimunovića, unatoč takvoj preporuci Stožera civilne zaštite Grada Sinja, istaknuo kako su i dalje na snazi mjere o obveznom nošenju maski učenika i nastavnika tijekom nastave u učionicama.

- Ovim Vas putem izvješćujem da su u našoj školi i dalje na snazi dosad važeće mjere, uključujući i nošenje maski propisane od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH, istaknuo je Bilić.

Dodao je da će eventualni prijedlog odluke o ukidanju ove mjere donijeti Školski odbor, nakon što prikupi mišljenje Ministarstva znanosti i obrazovanja, Nastavnog vijeća, Vijeća roditelja i Vijeća učenika.

- Zaključak upravljačkih tijela se šalje osnivaču, te je tek nakon očitovanja osnivača i lokalnog Stožera moguće je donijeti odluku o ukidanju mjere nošenja maski s kojom će na vrijeme biti upoznati svi dionici odgojno-obrazovnog procesa. Smatram da ćemo zajedničkom suradnjom nastavnika, roditelja, osnivača, lokalnog stožera i epidemiološke službe donijeti najbolju odluku u interesu svih naših učenika, navodi Bilić u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!