18:36 / 15.09.2021.

Autor: HRT/Hina

Sinjski stožer protivno propisima ukinuo obvezu nošenja maski u školama?

Na prijedlog gradonačelnika Bulja sinjski stožer ukinuo obvezu nošenja maski u školama

Na prijedlog gradonačelnika Bulja sinjski stožer ukinuo obvezu nošenja maski u školama

Foto: M. Lelas/D. Spehar / PIXSELL

Na prijedlog gradonačelnika Sinja Mire Bulja, načelnik Stožera civilne zaštite Denis Bobeta potpisao je odluku kojom taj stožer preporučuje da se ukine obveza nošenja maski za učenike, učitelje i nastavnike osnovnih i srednjih škola, obavljeno je u srijedu na stranici Grada.

- Stožer civilne zaštite Grada Sinja kao mjerodavni lokalni stožer za područje Grada donosi preporuku o ukidanju obveza nošenja maski za učenike, učitelje, nastavnike i profesore osnovnih i srednjih škola, stoji u odluci koju je potpisao načelnik Stožera civilne zaštite Grada Sinja Denis Bobeta. Kako je obrazloženo, ta se odluka donosi zbog upitne svrhovitosti mjere s obzirom na to da se učenici koji su obvezni nositi maske tijekom nastave bez maski druže za vrijeme odmora ne poštujući nikakve mjere.

Odluka donesena na prijedlog gradonačelnika Mire Bulja

- Smatram da je obveza nošenja maski u osnovnim i srednjim školama upitne svrhovitosti s obzirom na to da se učenici koje se obvezuje na nošenje maske druže za vrijeme velikog odmora ne poštujući nikakve epidemiološke mjere", napisao je gradonačelnik Miro Bulj u prijedlogu.

Podsjetimo, Bulj je u kolovozu uoči Alke i svetkovine Velike Gospe u prijeporu s Nacionalnim stožerom Civilne zaštite tražio ublažavanje epidemioloških mjera ističući kako u drugim gradovima okupljanja nisu problem te da "korona kao da živi samo u Sinju".

Nakon što je ministar Beroš ustvrdio da je od 12. do 25. kolovoza u Sinju broj zaraženih povećan za 147 ili 465 posto u odnosu prema prethodnom razdoblju, Bulj je rekao da se Vlada istodobno hvali s nikad više turista te da je riječ o izrugivanju i stigmatiziranju Sinja.

Županijski pročelnik: Učenici moraju nositi maske, Bulj politizira 

- Učenici u sinjskim osnovnim i srednjim školama sutra i u dogledno vrijeme moraju nositi maske, sukladno mjerama koje su propisane od Hrvatskog zavod za javno zidarstvo (HZJZ) i Ministarstva znanosti i obrazovanja, istaknuo je županijski pročelnik za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Tomislav Đonlić u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Dodao je da je razlog tomu nepovoljna epidemiološka situacija u cijeloj Splitsko-dalmatinskoj županiji u kojoj je i danas rekordan broj zaraženih. Za Miru Bulja je kazao kako "ili ne poznaje propise ili namjerno potencira ovo pitanje želeći prikupiti jeftine političke poene. Objasnio je da proceduru za ukidanje mjere nošenja maski pokreće škola, a suglasnost daje osnivač te lokalni stožer.

- U ovom trenutku nijedna škola s područja grada Sinja nije uputila takav zahtjev niti bi osnivač u ovakvoj epidemiološkoj situaciji dao suglasnost za ukidanje te mjere. Prema tome, mjera obaveznog nošenja maski za učenike i nastavnike ostaje na snazi do daljnjega, zaključio je Đonlić.

'Ništa od skidanja maski u Sinju' 

Državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak kazao je u Otvorenom kako ga smeta odluka Stožera civilne zaštite grada Sinja. Time se, dodao je - neće otvoriti Pandorina kutija s odlukom da se odluke prepuste lokalnim stožerima.

- Zna se kakva je procedura. Može gradonačelnik Sinja reći što god hoće. Zna se da u slučaju povoljne i dobre situacije odluku na nekom lokalitetu - može donijeti županijski stožer jer on u svom sastavu institut Zavoda za javno zdravstvo. Zavod je taj koji može predložiti relaksaciju mjera. Ovdje se to neće dogoditi jer situacija u Sinju nije takva da bi se maske mogle skinuti. Može ravnatelj škole predložiti lokalnom stožeru, on obavlještava osnivača, osnivač dolazi stožeru, stožer može i samostalno donijeti takvu odluku - ali ovakve parcijalne priče u političke svrhe nisu dobre kad se tiču djece, kazao je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!