Učitelj Plantić - u školama je nasilje svakodnevno

14.12.2018.

08:39

Autor: HRT

-

-

Foto: - / -

Nisam siguran koliko će novi zakon o udžbenicima nešto bitno promijeniti u hrvatskom školstvu, rekao je učitelj Plantić za "Studio 4".
Hrvatski sabor danas glasuje o zakonu o udžbenicima koji se posljednih tjedana pretvorio u ozbiljno političko pitanje. O značajkama novog zakona, onome što on donosi profesorima, učiteljima, školarcima, ali i njihovim roditeljima te kako i zašto se u središtu Zagreba sutra organizira skup „Za sigurne škole„ za HRT-ov "Studio 4" govorio je profesor Ivan Plantić, nastavnik u OŠ Smokvica i član tima Nastavnici.org.

- Zastupnici danas glasuju o zakonu o udžbenicima 

"Nisam siguran koliko će novi zakon o udžbenicima nešto bitno promijeniti u hrvatskom školstvu. Vidite da se rasprava svela jednim dijelom na političko prepucavanje. Očito je obrazovni sustav toliko devastiran da ni vladajućoj stranci više nije interesantan pa su ga prepustili HNS-u", kazao je Plantić. 

"Nisam veliki pristalica velike digitalizacije koja se događa. Ako pogledate obrazovne sustave Njemačke ili Francuske, oni su to pokušali daleko prije nas. Uvjerili su se da stvar nije baš dala očekivane rezultate te pomalo napuštaju taj proces digitalizacije. On će rezultirati, danas-sutra, učenicima koji će još manje baratati čitanjem i pisanjem. Učenici nam ionako previše gledaju razne ekrane (laptop, mobitel, televizija)", izjavio je učitelj Plantić te smatra kako će se tek vidjeti hoće li učenici imati lakše torbe kako se dosad najavljivalo.

Na pitanje jesu li škole spremne za digitalizaciju, Plantić je rekao da postoje u Hrvatskoj škole koje doista i jesu već u 21. stoljeću, dok s druge strane ima i onih gdje je grijanje na drva. 

U školama u kojima se provodi eksperimantalni dio reforme Plantić naglašava da je situacija s laptopima problematična. Znali su biti neispravni, u školama su pucale internetske veze, a onda se postavljalo i pitanje tko je odgovoran za sve to. 

Odgovarajući na pitanje o besplatnim udžbenicima, Plantić je rekao da se priklanja mišljenjima onih koji kažu da sva djeca trebaju imati besplatne udžbenike jer je u Hrvatskoj obrazovanje besplatno.

U vezi s najavljenim skupom "Za sigurne škole" rekao je da se u hrvatskim školama nasilje događa svakodnevno. "Radi se o nasilju učenika prema drugim učenicima, nasilju učenika prema nastavnicima, nasilju roditelja prema nastavnicima. U konačnici, ono što je najžalosnije, radi se o nasilju sustava nad svima nama koji u sustavu djelujemo - kroz zakonsku regulativu sustava, njegovu tromost", izjavio je, među ostalim, učitelj Plantić.    

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!