Udarni turistički vikend - kod nas boravi više od milijun turista

30.07.2022.

19:37

Autor: Marija Milas/Dnevnik/HRT

Turisti su pohrlili na jadransku obalu

Turisti su pohrlili na jadransku obalu

Foto: Dnevnik / HRT

Na udarni turistički vikend u Hrvatskoj boravi više od milijun turista - većinom stranaca. Najviše ih je iz Njemačke, Slovenije, Austrije i Poljske. Rovinj, Vir, Medulin, Poreč, Umag i Dubrovnik i dalje su najtraženija odredišta. U odnosu na pretpandemijski srpanj ostvareno je 94% rezultata u dolascima i 96% u noćenjima.

Drugi udarni vikend ove godine. Turisti su pohrlili na jadransku obalu. Na graničnom prijelazu Bajakovo i kod tunela sv. Rok, čekalo se u kolonama od 12 kilometara. Kako bi gostima olakšali putovanje, Hrvatska turistička zajednica organizirala je podjelu vode na graničnim prijelazima.

Udarno je i u trajektnoj luci Split, odakle bi ovog vikenda prema otocima trebalo krenuti 70 tisuća putnika.

- Najudarniji vikend i posljednji vikend srpnja, evo vrhunac, idemo još prema kako mi kažemo, dva velika vikenda u kolovozu, tako da, evo, za sada su gužve. Puno strpljenja je potrebno, ali evo užitak je, rekla je Jelena Vulić iz Jadrolinije.


U Rijeku su uplovila dva kruzera i 10 manjih kruzera jedrenjaka. U njima je više od 4.500 putnika i 1600 članova posade.

- Do kraja godine imat ćemo nekih 300 dolazaka malih i 17 velikih kruzera s nekih 40.000 putnika koji su došli u Rijeku, rekao je Rajko Jurman iz Lučke uprave Rijeka.

U Hrvatskoj trenutačno boravi oko milijun i 70 tisuća turista. Najdraža im je, čini se, Istra, jer Rovinj se približava broju od 3 milijuna noćenja.

- Što se rezultata tiče, Istra je već dostigla i prestigla rekordnu 2019. godinu. Trenutno smo negdje 2% bolji i konkretno u fizičkim pokazateljima oko 270.000 noćenja viška. Međutim jasno, uvijek je pitanje koliko ćemo od turizma zaraditi, rekao je Denis Ivošević, direktor TZ Istarske županije.

- Pa mi smo sada, kad govorimo o fizičkim pokazateljima, dakle i dolascima i noćenjima na nekih 95% rezultata s godinom 2019. s kojom se uspoređujemo, dakle prije pandemije, rekao je Kristijan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice.

Sudeći prema brojevima, uskoro bismo mogli nadmašiti i rekordnu 2019.

Broj vozila na cestama pokazuje da smo na vrhuncu sezone. Jelena Šarić javila se s Lučkog, rekla je su velike gužve na naplatnim postajama, koje su glavni koridori prema moru.

- Da je špica sezone na prometnicama, to pokazuju brojke - do 19 sati kroz Lučko je prošlo više od 50.000 vozila, od čega je bilo 36.000 ulaza, dodala je.

Ova sezona bi mogla nadmašiti rekordnu 2019, to pokazuju i podaci HAC-a koji bilježe rast broja vozila od početka godine, u odnosu na 2019., od 8,5%.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!