U Hrvatskoj 29 novih slučajeva zaraze, preminule tri osobe

02.08.2021.

07:01

Autor: HRT

Borba s pandemijom koronavirusa

Borba s pandemijom koronavirusa

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL/Shutterstock

U Hrvatskoj danas 29 novih slučajeva zaraze, gotovo jednako kao i prije tjedan dana. Nažalost, s COVID-om su preminule još 3 osobe. Aktivnih su slučajeva 953, 156 pacijenata je u bolnici. U 11 županija nije bilo novih slučajeva zaraze, a u Osječko-baranjskoj, Karlovačkoj, Istarskoj i Primorsko-goranskoj samo jedan.


U zagrebačkom domu zdravlja u Sigetu otvorena je prva turistička COVID ambulanta. Brzi antigenski test u njoj mogu obaviti i domaći i stranci. Cijena testa za turiste je 75 kuna, ostatak troškova snosi turistička zajednica. Pred ambulantom je red od jutra, a najvažnije je, kažu, to što još nijedan nalaz nije bio pozitivan.

Epidemiologinja Pajan: Unatoč vikendu u Hrvatskoj jučer 143 novozaražene osobe

Unatoč vikendu i manjem broju testiranja jučer su u Hrvatskoj zabilježene 143 nove osobe pozitivne na koronavirus, a četiri su preminule. Prema novom rasporedu, u Zagrebu će se od 2. kolovoza cijepljenje održavati na jednom mjestu, Zagrebačkom velesajmu. Radit će ponedjeljkom, srijedom i petkom od 8 do 12 te utorkom i četvrtkom od 15 do 19 sati, izjavila je epidemiologinja Gordana Pajan.

Trenutačno je u Hrvatskoj više od milijun turista i većina su stranci. U usporedbi s rezultatima iz srpnja 2019., ove godine ostvareno je 80% dolazaka i 81% noćenja.

- Dobra vijest dolazi iz Njemačke, a to je da Hrvatska za tu državu više nije visokorizično područje. Kako bi se taj status održao, neprestano se prati epidemiološka slika, a mjerodavni i dalje pozivaju na odgovornost, naglasila je epidemiologinja Pajan. 

- Njemačka stalno ažurira listu zemalja koje su rizične i ljudi koji su bili u tim područjima po povratku trebaju test. Oni od 1. kolovoza sada imaju dvije kategorije zemalja. Visokorizične i zemlje gdje ima mutiranih varijanti koje se još nisu proširile u Njemačkoj pa imaju strože mjere za te dvije kategorije. Do sada su imali tri kategorije. Hrvatska nije na tom popisu koji zahtijeva test nakon povratka, rekla je za HRT epidemiologinja Tatjana Nemeth Blažić.

Ministar zdravstva Vili Beroš objavio je na Twitteru da "nova pravila Njemačke pokazuju utemeljenost statusa Hrvatske kao najsigurnije destinacije te da je izjednačavajući uvjete za povratak za sve županije Hrvatska ocijenjena najmanje rizičnim područjem za posjetitelje iz Njemačke".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!