Ministarstvo: Odbacujemo neistinite tvrdnje Udruge Franak

23.01.2023.

14:30

Autor: HRT

Udruga Franak kazneno prijavila agenticu Vlade RH pri sudu EU

Udruga Franak kazneno prijavila agenticu Vlade RH pri sudu EU

Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova u ponedjeljak su snažno odbacili kao neistinite tvrdnje Udruge Franak, da je zastupnica Republike Hrvatske pri Sudu EU dala lažni iskaz, a vezano za konverziju kredita u švicarskim francima u kredite u euru.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) snažno odbacuje neistinite tvrdnje da je zastupnica Republike Hrvatske pri sudu Europske unije dala lažni iskaz. Stajalište izneseno pred Sudom EU izrađeno je od strane nadležnog tijela i usvojeno u okviru redovite procedure", izjavio je popodne novinarima državni tajnik Ministarstva Zdenko Lucić.

Državni tajnik MVEP istaknuo je u reakciji Ministarstva kako je "stajalište i u skladu s argumentima kojima Vlada RH odbija dovođenje u pitanje ustavnosti Zakona, a potom i usklađenosti s pravom Europske unije".

Koordinator ekonomsko-pravnog tima Udruge Franak Goran Aleksić ustvrdio je ranije danas na konferenciji za novinare u Zagrebu da je "agentice Vlade na Sudu EU Gordane Vidović Mesarek dala niz lažnih iskaza, koji nemaju utemeljenje ni u Zakonu o konverziji niti u činjenično-pravnoj situaciji koja je bila aktualna u vrijeme konverzije" i tako nanijela štetu potrošačima koji su konvertirali svoje kredite.

Udruga Franak kazneno prijavila agenticu Vlade RH pri sudu EU

Udruga Franak najavila je podizanje kaznene prijave protiv Gordane Vidović Mesarek, agentice Vlade Republike Hrvatske pri sudu Europske unije, a time i neizravno protiv Vlade, zbog davanja lažnog iskaza u ožujku 2021. na Sudu EU-a koji je trebao odlučiti imaju li potrošači u Hrvatskoj koji su konvertirali švicarce u euro pravo na punu naknadu.

Time je nanaesena golema šteta prema 55000 potrošača s konvertiranim kreditima, poručuju iz Udruge Franak. Zašto su, i protiv koga podnijeli kaznenu prijavu objasnio je Goran Aleksić iz Udruge Franak u razgovoru s HTV-ovom novinarkom Anitom Suknjov. 


- DORH-u smo kazneno prijavili agenticu Vlade Repblike Hrvatske pri Sudu Europske unije Gordanu Vidović Mesarek zbog lažnog iskaza Sudu EU-a po predmetu C 567/20. Taj predmet je već završen, ali Vlada RH, koja je imala obavezu dati svoje očitovanje preko svoje agentice dala je lažni iskaz, zbog čega smo prijavili agenticu DORH-u, rekao je Aleksić.

Upitan očekuje li u vezi s odlukom Vrhovnog suda RH iz prosinca neki obrat, kazao je da to pravno shvaćanje još nije službeno objavljeno, pa je moguć obrat ili neka nova sjednica i novo shvaćanje.


- Ako to pravno shvaćanje bude službeno objavljeno, onda ćemo prijaviti i Republiku Hrvatsku Europskoj komisiji zbog kršenja prava EU-a i zahtijevati od Komisije da pokrene postupak protiv Republike Hrvatske na Sudu EU-a, rekao je.


Poručio je da će Udruga Franak i dalje biti aktivna u propagiranju prava svojih članova.


- Građani moraju znati, oni koji imaju kredit u "švicarcima" koji su ugovorili u bankama koje su osuđena u kolektivnom sudskom procesu, da im zastara potraživanja ističe 14. lipnja 2023. godine i da do toga datuma svi oni koji nisu tužili moraju tužiti. Prema tome, nemaju više puno čekati. Bez obzira kakvo bilo pravno shvaćanje, trebali bi razmisliti o tome da što prije tuže, jer nakon 14. 6. 2023. neće više stići, poručio je.


Upitan što očekuje sada, nakon kaznene prijave koju je Franak podnio, rekao je da DORH ne radi svoj posao, da su laži evidentne, a Vlada konstantno radi protiv interesa potrošača, korisnika kredita.


- Uglavnom, naš DORH ne radi svoj posao. To nije Laura Covesi, da je ona u DORH-u, sigurno bi to odradila, rekao je. 

- Laži su evidentne, bezočne, rekao bih čak i prljave. One su uperene protiv prava potrošača koji su konvertirali svoje kredite. Premijer je prije nekoliko dana rekao kako nikada ništa na štetu tih potrošača nije učinjeno, čak je rekao da su oni štediše. On nije svjestan da ti potrošači nisu štediše, nego da su korisnici kredita. Prema tome, on je lagao tada. Vlada RH konstantno radi protiv interesa potrošača koji su konvertirali kredite, ali i protiv interesa svih ostalih potrošača koji su ugovarali u švicarcima, jer Vlada je trebala biti proaktivna nakon pravomoćne sudske presude, zaključio je Aleksić

Franak se u kaznenoj prijavi poziva na članak 305. Kaznenog zakona u kojem stoji da će "svjedok, vještak, prevoditelj ili tumač u postupku pred međunarodnim sudom čiju sudbenost Republika Hrvatska prihvaća, koji dade lažni iskaz, nalaz ili mišljenje ili nešto lažno prevede, kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina."

Koordinator ekonomsko-pravnog tima udruge Goran Aleksić ustvrdio je na konferenciji za novinare da je Vidović Mesarek dala niz lažnih iskaza, koji nemaju utemeljenje ni u Zakonu o konverziji niti u činjenično-pravnoj situaciji koja je bila aktualna u vrijeme konverzije i tako nanijela štetu potrošačima koji su konvertirali svoje kredite.

- Kaznenom prijavom neizravno je optužena Vlada, koja iz neshvatljivih razloga, umjesto za oštećene potrošače, radi i lobira u korist banaka koje su potrošače oštetile primjenom ništetnih ugovornih odredaba u CHF kreditima, rekao je Aleksić na konferenciji za novinare.


- Oko 50.000 potrošača nisu konvertirali svoje kredite, a njih 35.000 jesu. Zakonom o konverziji vjerovnicima je zabranjeno potrošačima postavljati dodatne uvjete kojima bi se derogirala njihova druga prava, kaže Aleksić.

Banke su dužne građanima 1,5 milijardi eura

- Očigledna je bila namjera Vlade i agentice Vidović Mesarek da pomogne bankama da zadrže opljačkani novac. Radi se 1,5 milijardi eura, koliko su banke dužne građanima koji su konvertirali CHF kredite u euro kredite, dodao je. 


Aleksić je napomenuo da potrošači koji su konvertirali svoje kredite na temelju Zakona o konverziji imaju pravo na sudu utvrditi jesu li konverzijom kredita u švicarskim francima dobili punu restituciju, a ne koja su njihova prava. 

Predsjednik Upravnog odbora Franka Elvis Sudar upozorio je da agentica Vlade širi netočnu tezu da su potrošači obeštećeni konverzijom kredita.

- Konverzija nije obeštećenje, to je socijalna mjera, tek toliko da se moglo preživjeti kada je omča kredita počela sve jače pritiskati građane, istaknuo je Sudar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!