Udruga poslodavaca u zdravstvu osudila prijetnje i uvrede

18:41 / 14.12.2021.

Autor: V.G./HRT/Hina

Liječnik

Liječnik

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske (UPZH) u utorak je oštro osudila nasilne izgrede usmjerene na liječnike i druge zdravstvene djelatnike koji rade svoj posao te provode cijepljenje i druge preventivne aktivnosti vezane za sprječavanje pandemije covida-19.

Takve pojavnosti u zadnje vrijeme su, nažalost, sve su učestalije. Pri tomu, grubo vrijeđanje i verbalni napadi na medicinsko osoblje pokazuju tendenciju eskalacije i širenja s društvenih mreža na stvarnost, izravno ugrožavajući sigurnost zdravstvenih djelatnika u njihovu radnom okruženju, a ponekad čak i u njihovim domovima, upozorili su u priopćenju iz Udruge poslodavaca u zdravstvu.

Odredbama Kaznenog zakona prisila prema zdravstvenom radniku, kao i primjerice prisila, prijetnja, poticanje na nasilje i mržnju, određeni su kao kaznena djela pa je zato udruga zatražila da nadležna tijela pokrenu odgovarajuće postupke.

Smatraju da pravo na javno izražavanje mišljenja, pa i ono putem prosvjeda, nipošto ne smije ''metastazirati'' u poticanje nasilja ili nasilje nad neistomišljenicima, kao i nad bilo kojom društvenom skupinom ili profesijom, pa tako i zdravstvenim djelatnicima.

Kažu i da se zdravstvenim djelatnicima prijeti na razne načine i grubo ih se proziva, samo zato što su dio zdravstvenoga sustava tijekom pandemije bolesti covid-19 te su, kao takvi, dužni brinuti o tome da hrvatskim građanima, u vrijeme globalne zdravstvene krize, omoguće pristup prevenciji, liječenju i drugim zdravstvenim uslugama, što nesebično i rade.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!