Pravobraniteljica: Djeca nisu bila izravno ugrožena sadržajima na Zagreb Prideu

13.06.2023.

Zadnja izmjena 15:19

Autor: Vijesti/IMS/HRT

Helenca Pirnat Dragičević

Helenca Pirnat Dragičević

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Iako pojedini prizori na Povorci ponosa možda nisu bili primjereni za djecu, ona nisu bila direktno ugrožena, niti su time nužno prekršena njihova prava, rekla je u utorak pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, nakon što su dvije udruge tražile njezino očitovanje.

- Od roditelja se očekuje da budu uz dijete u doživljaju i interpretaciji raznih prizora kojima mogu svjedočiti, a koji moguće nisu primjereni djeci, rekla je Hini Pirnat Dragičević, nakon što su udruge "Hrvatska mati" i "Hrvatsko bilo" zatražile njezino očitovanje zbog "izlaganja djece eksplicitnim seksualnim sadržajima" na ovogodišnjem Zagreb Prideu.

Uključivanje djece u aktivnosti koje su nekoj obitelji važne je roditeljska odgovornost, smatra pravobraniteljica.

No, "ukoliko u takvim aktivnostima nema izravne ugroze ili opasnosti za djecu, poput nasilja i zanemarivanja sigurnosti ili zdravlja, ne može se reći da se time krše prava djece", kazala je.

Iako roditelji imaju pravo prosvjedovati, javno izraziti svoje mišljenje i zalagati se za zaštitu svojih interesa, "općenito ne preporučujemo da u sve takve aktivnosti uključuju djecu jer to nije uvijek u najboljem interesu djeteta", napominje Pirnat Dragičević.

S druge strane, ističe pravobraniteljica, Povorka ponosa može poslati mladima važnu poruku o diskriminaciji i nasilju nad LGBT osobama kao neprihvatljivom ponašanju i povredi ljudskih prava.

Smatra da je vrlo važno pomoći djeci i mladima da razumiju raznolikost ljudskih odnosa te raznolikost životnih zajednica i obitelji u kojima danas djeca odrastaju.

- U kontaktima s djecom doznajemo da ih tema položaja LGBT osoba u društvu zanima, ali su svjesni da odrasli o njoj radije šute. Upravo ta šutnja i prikrivanje mogu biti izvor drugih kršenja prava djece i mladih, naglasila je.

S obzirom na to da se nitko ne rađa kao tolerantna ili netolerantna osoba, tolerancija je nešto što se uči, a njezinu razvoju pridonose empatija, moralne vrijednosti i poštovanje različitosti, tvrdi Pirnat Dragičević.

Udruge s pravobraniteljicom za djecu zbog sadržaja na Povorci ponosa


Govoreći o sadržajima na Zagreb Prideu koji "štetno utječu na psihoseksualni razvoj djece", Herman Vukušić iz "Hrvatskog bila" istaknuo je nepoznatu osobu odjevenu u predmet skrojen od paketića prezervativa crvene boje, koja nije na sebi imala donje rublje.

- Djeca ispod 15 godina, kao granične dobi za dozvoljeni seksualni pristanak u Hrvatskoj, nikako ne bi smjela biti izlagana hiperseksualnim sadržajima, bilo da se radi o LGBT Prideu, biblijskim ljubavnim pričama ili Hodu za život, rekao je ranije Vukušić u izjavi za medije.

Predstavnici udruga "Hrvatsko bilo" i "Hrvatska mati" uručili su pravobraniteljici za djecu otvoreno pismo i zahtjev za očitovanje. Navode da su prošlotjednoj zagrebačkoj Povorci ponosa nazočila i djeca, čime su bila izložena neprimjerenom sadržaju koji može štetno utjecati na njihov psihoseksualni razvoj.


- Ono što očekujemo od pravobraniteljice... LGBT zajednica ima priručnik od preko 30 stranica o tome kako izvješćivati o njihovim skupovima, o borbi za njihova prava, i to je u redu, ali nema ni 24 slova o tome da se na tim skupovima mogu pojaviti seksualno eksplicitni sadržaji i da nije uputno da roditelji dovode maloljetnu djecu. Takve mjere za ubuduće očekujemo od pravobraniteljice uz, u najmanju ruku, osudu ili opomenu organizatorima skupa za ovo što se dogodilo, rekao je dr. Herman Vukušić, zamjenik predsjednika udruge "Hrvatsko bilo".

Iz udruge "Hrvatska mati" priopćili su da je pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević poslije njihove konferencije za medije na razgovor primila njihovu predsjednicu Ljiljanu Dragić te Damira Katulića i Hermana Vukušića, zamjenike predsjednika udruge "Hrvatsko bilo".


- Razgovor je prošao u vrlo ugodnom tonu tijekom kojega je pravobraniteljica obećala dubinski proučiti predstavljene činjenice, nakon čega će se javno očitovati. S obje strane naglašeno je da ova inicijativa ne sadržava nikakve homofobne niti transfobne elemente i da je važno djeci omogućiti nesmetani razvoj slobodan od bilo kakovih zbunjujućih sadržaja, stoji u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!