12:13 / 10.09.2020.

Autor: Dnevnik u podne/IMS/HRT

Ugostitelji prekinuli posluživanje: Ne želimo postati uhljebi

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ugostitelji Istre i Kvarnera apeliraju: Dopustite nam da radimo, da plaćamo najamnine i poreze.
U pet do 12 počeo je prosvjed ugostitelja Istre i Kvarnera nezadovoljnih rješavanjem problema u ugostiteljstvu. Jedan sat nisu posluživali goste. Traže obustavu naplate PDV-a do 1. ožujka 2021., spuštanje PDV-a na hranu na 10 posto i potpore kroz kredite na likvidnost i na investicije.

U akciji ugostitelja Istre i Kvarnera sudjelovalo je oko 400 objekata. Kažu kako imaju punu podršku strukovnog udruženja ugostitelja na nacionalnoj razini te apeliraju: "Dopusutite nam da radimo, da plaćamo najamnine i poreze".

"Mjere su spasile radna mjesta, ali ne i poduzetnike"

Na konferenciji za novinare u Rijeci istaknuto je kako su mjere za spas radnih mjesta spasile radna mjesta, ali nisu spasile poduzetnike. Poduzetnicima su, kažu predstavnici ugostitelja, pomagale lokalne zajednice koje su im dopustile da prošire terase bez dodatne naknade. Ponovili su kako ne žele postati uhljebi i socijala. Najveći im je problem, dodaju, to što ne mogu nikako doći do finanijskih sredstava, jer bankama njihova situacija nije prihvatljiva.- Pet do podne je, znači. Evo, već je dosta lokala zatvoreno, a neki lokali nisu ni otvorili. Ovo je apel u zadnji čas Vladi da se trgnu i da nam pomognu, da ne bude otpuštanja, poručio je ugostitelj Marko Ristić.Gotovo 40% ugostitelja na ovaj način neće opstati do sljedeće sezone, a prijeti i do 20.000 otkaza. Pokazala je to anketa među 500 hrvatskih ugostitelja. I zato traže porezno rasterećenje, obustavu naplate PDVa do proljeća. Traže i pristup kreditnim linijama za likvidnost i investicije. Ne ostvare li se njihovi zahtjevi, kažu, morat će staviti ključ u bravu.Neki su to učinili u samoj sezoni, a neki nisu ni otvorili. Podsjećaju kako je u EU-u PDV za ugostitelje smanjen. Takva EU za nas je još, čini se, daleko. I zato su istarski ugostitelji danas zatvorili vrata kako bi ostali otvoreni sutra.

Predsjednik Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre Vedran Jakominić kazao je jutros u emisiji "U mreži Prvog" da ugostitelji Kvarnera i Istre već dvije godine pokušavaju komunicirati s Vladom. Cijela je struka, kaže, došla u tešku poziciju već 2017. godine nakon što je podignut PDV. Kazao je da ugostitelji ne traže poticaje nego žele raditi.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!