Postupanje u slučaju ugriza zmije

03.08.2023.

20:06

Autor: Kristina Štrbac/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Ugrizi najotrovnije i najopasnije europske zmije ljutice - poskoka, često su tema ljeti. Da opreza u prirodi nikad dosta, podsjetio je i prošlotjedni događaj u Nacionalnom parku Paklenica. Šestogodišnjaka iz Belgije poskok je ugrizao za ruku, a samo zbog brze reakcije roditelja i stručnih službi život mu više nije u opasnosti.

Pravu dramu proživjela je obitelj šestogodišnjeg dječaka. Planinareći Paklenicom, nehotice se uhvatio za granu na kojoj ga je dočekao poskok - i ugrizao ga za ruku. I to na području bez mobilnog signala.

- Roditelji su donijeli dijete dolje u kanjon na mjesto gdje su naši dežurni inače stacionirani i izjavili da misle da je otrovnica ugrizla dijete, rekla je Jana Mijailović, HGSS.

Hitna pomoć dijete je prevezla u zadarsku bolnicu.

- Dobio je dvije doze seruma protiv zmijskog ugriza, potpornu terapiju u intenzivnoj njezi i dalje je transportiran u intenzivnu skrb KBC Split, rekao je Marijan Šiško, specijalist infektologije, Opća bolnica Zadar.

Tog su dana svi postupili onako kako je trebalo.

- Da se ugriženi bolesnik što manje kreće, jer cirkulacija potiče širenje otrova po tijelu. I pod hitno ga trasnportirati u najbližu zdravstvenu ustanovu. Ne preporuča se rezanje rane, isisavanje rane ili stavljanje podveska na ekstremitete, istaknuo je doktor Marijan Šiško.

Najveća sposobnost i problem kod ove zmije jest njena kamuflaža. Stoga u prirodi uvijek treba oči imati širom otvorene. Preporučuje to i poznati zadarski zmijar Mladen Panić. Ulovio je desetke tisuća poskoka, naučio je to i svojega sina. Davno ih je čak i prodavao. Poskok, kaže, napada samo kad se osjeća ugroženo.

- Opasno je držati se za grane ili ići tamo gdje je područje poskoka po šumi tako, bez da se gleda i gore malo, ne samo dolje. A to što je ugrizlo maloga, sreća da je bilo seruma, jer inače u krizi smo s tim serumom, serum se sad uvozi, skupo se plaća. Prije smo imali imunološki zavod koji je proizvodio najbolji serum, kaže Mladen Panić, zmijar.

U bolnici kažu da protuotrova zasad ima dovoljno. Na zadarskom području poskok čovjeka ugrize od jedan do četiri puta godišnje. Dječak je bio prva žrtva ove godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!