20:40 / 28.07.2019.

Autor: M.Š./HRT

Uhićena piromanka zbog požara kod Šibenika; Plenković: Odgovorne privesti pravdi

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nakon velike borbe s vatrenom stihijom, požar na šibenskom području pod kontrolom je vatrogasaca.
Nakon velike borbe s vatrenom stihijom, požar na šibenskom području pod  kontrolom je vatrogasaca.

- Vatreni pakao ugašen, ali vatrogasci ostaju na terenu

- Vezano uz požar koji je 27. srpnja oko 13:30 sati izbio na području šibenske Dubrave, obavještavamo kako je provedenim očevidom policija utvrdila da se radilo o namjerno izazvanom, odnosno podmetnutom požaru.

Predanim radom i temeljem saznanja prikupljenih očevidom, policijski službenici Policijske uprave šibensko-kninske suzili su krug osumnjičenih osoba te tijekom popodneva uhitili žensku osobu koju dovode u izravnu vezu s izazivanjem požara.

Nad njom se provodi kriminalističko istraživanje, a o rezultatima istraživanja šibenska policija pravovremeno će upoznati javnost kad se steknu svi uvjeti za to, navode u MUP-u. 

Plenković: Odgovorne privesti pravdi

Premijer Andrej Plenković komentirao je nedjelju navečer u Dubrovniku požar na šibenskom području. Ocijenio je da je sustav funkcionirao kvalitetno.

- Bitno je da svi oni koji su odgovorni za ovako velike požare budu privedeni pravdi. S druge strane, možemo biti zadovoljni što nije bilo žrtava, imamo nekoliko lakše ozlijeđenih vatrogasaca. Čujem od ministra da će se brzo oporaviti, a ja im to želim.

Plenković je svim vatrogascima koji su gasili požar zahvalio na požrtvovnosti te dodao kako je cijeli sustav kvalitetno funkcionirao.

- Angažirani su, uz vatrogasce iz Šibensko-kninske i susjednih županija, i Hrvatska vojska te je sustav jako dobro reagirao usprkos veličini požara i jakom vjetru, rekao je hrvatski premijer.

U Temi dana o "požarnoj oluji" i klimatskim promjenama koje do toga dovode

O najvećem požaru ove godine, a koji je ugašen kod Šibenika te o onome što slijedi, u Temi dana govorili su šibensko-kninski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić te šibensko-kninski župan Goran Pauk.

- Ovaj požar bio je nevjerojatan, bila je to požarna oluja, rekao je u Temi dana šibensko-kninski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić.

Požar na području Bilica usporedio je s velikim splitskim požarom koji su vatrogasci nazvali "majkom svih požara". Kazao je i da se klimatske promjene vide u ovakvim katastrofama.

- Šumski požari prije pet godina nisu imali isti način gorenja kao danas, dodao je.

Na požarištu je još uvijek oko 80 vatrogasaca koji će stanje pratiti tijekom noći, a dio snaga je raspušten.

- Nema stradalih, nema oštećene imovine i to je najvažnije, ima vremena za odmor, odgovorio je na pitanje o tome koliko dugo vatrogasci nisu spavali.

Šibensko-kninski župan Goran Pauk naveo je da Županija za što bolju pripremu obrane od požara kontinuirano godišnje izdvaja oko 2 milijuna kuna za županijsku vatrogasnu zajednicu, a u okviru toga su i redovna sredstva, sredstva za održavanje vatrogasnog broda, projekta Holistik.

- Izdvajamo oko 4% županijskog proračuna, a zakonski minimun je 2,6%. Ipak, kada se ovako nešto dogodi, nikada nije dovoljno opreme za gašenje, naglasio je.

Dukić je rekao da su javne postrojbe, njih četiri, okosnica, a da uz 28 DVD-ova urbanu sredinu županije pokrivaju u roku od 15 minuta. 

Požar je primijećen preko sustava video-nadzora Holistik, odmah je upućeno 30 vatrogasaca, a poslije se njihov broj povećavao.

- Osposobljavanje vatrogasaca se stalno provodi, to je ključ svega. Za sve sezonske vatrogasce moramo naći model da ih primjereno nagradimo. Plaća sezonskog vatrogasca je oko 4.000 kuna i trebalo bi je povisiti, rekao je i ponovio je da je veliki uspjeh da nema stradalih.

Pauk je rekao da najveći problem predstavljaju površine koje su privatne šume. Obnova državnih šuma se provodi, kaže, zadnjih godina bolje nego prije.

Naveo je slučaj prominskog i lozovačkog kraja, gdje su pokrenute akcije za saniranje opožarenih područja. Od jedinica lokalne samouprave očekuje se da ulože više sredstava.

Protupožarni putevi su njihova nadležnost, kazao je. Zahvalio je svim vatrogascima, policajcima, civilima, djelatnicima Stožera civilne zaštite i civilnoj zaštiti te građanstvu u borbi protiv požara.

Dukić se pridružio zahvalama, naglasivši da su mještani od Mihaljevića do Bilica pomagali.

- Da smo proveli pravu evakuaciju, bilo bi puno težih posljedica, ovako su svi čuvali i pratili svoj dio, rekao je.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!