09:50 / 02.04.2021.

Autor: B.A./HRT/Hina

Djevojčica kritično, uhićeni roditelji - inspekcija u Centru za socijalnu skrb

Goran Roić, ravnatelj Klinike za dječje bolesti

Goran Roić, ravnatelj Klinike za dječje bolesti

Foto: HRT / IMS

Jučer su uhićeni otac i majka dvoipolgodišnje djevojčice iz okolice Nove Gradiške koja je s teškim ozljedama prevezena u dječju bolnicu u Zagrebu, potvrdili su jutros iz PU brodsko-posavske za HRT-ov portal. Djevojčica se bori za život, HTV doznaje da je dijete i dalje na mehaničkoj ventilaciji i u moždanoj komi. Istodobno, u tamošnji Centar za socijalnu skrb hitno je poslana inspekcija.


Stanje kritično 

Prof. dr. sc. Goran Roić, ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb, rekao nam je jutros kako je djevojčica vitalno ugrožena, vrlo kritično, nestabilnih hemodinamskih parametara.

- Već kod prijema dijete je bilo u teškom stanju, s obzirom na kraniocerebralne ozljede mozga, na mehaničkoj ventilaciji, u moždanoj komi. Djevojčica je direktno zbrinuta u Jedinici intenzivnog liječenja, vitalno je ugrožena, vrlo kritična, uz kontinuirani monitoring vitalnih funkcija, uz dijagnostičko praćenje, rekao je Roić.

Istaknuo je da su okolnosti nastanka takvih ozljeda još nejasne i neutvrđene, a mjerodavne institucije uključene su u rasvjetljivanje okolnosti u kojima su nastale takve ozljede. Kaže da se jutros, u odnosu na sinoć, zdravstveno stanje djevojčice, nažalost, ne popravlja.

- Vrlo je hemodinamski nestabilna i izuzetno je kritično stanje, rekao je dr. Roić. Dodao je da unatoč svim naporima ne mogu jamčiti mogućnost da će joj se stanje poboljšati.

- Djevojčica je primljena s izuzetno teškom ozlijedama i odmah se pristupilo reanimaciji. Po stabilizaciji i intubaciji djeteta obavljen je CT pregled prilikom čega su utvrđene izuzetno teške povrede mozga koje zahtijevaju operativno liječenje. Pacijentica je potom prebačena u Kliniku za dječje bolesti, izjavio je za Dnevnik u podne ravnatelj Opće bolnice Nova Gradiška Josip Kolodziej.

U tijeku pregled ostale djece 

Ravnatelj Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška Branko Medunić jutros je rekao za portal HRT-a da su ostala djeca smještena kod udomitelja čim su saznali za ozbiljniju sumnju. Obitelj kod koje su smješteni nalazi se u neposrednoj blizini mjesta gdje su dosad živjeli. Dob ostale djece kreće se od nekoliko mjeseci do četiri-pet godina. Danas će i preostalu djecu pregledati pedijatar kako bi se utvrdilo jesu li i ona bila ozljeđivana. U tijeku je pregled ostalo troje djece i nadam se da neće biti nikakvih povreda, rekao je Medunić.

Žurna procjena sigurnosti i nadzor Centra za socijalnu skrb 

- Po dobivenoj informaciji o ovom tragičnom događaju Ministarstvo je jučer naložilo Centru za socijalnu skrb Nova Gradiška žurnu procjenu sigurnosti obitelji. Nakon utvrđenog rizika za sigurnost djece, Centar je izdvojio ostalo troje djece u udomiteljsku obitelj, a roditelji su uhićeni. Ministarstvo je također u Centar danas uputilo upravni nadzor te je zatraženo provođenje stručnog nadzora od nadležnih komora nad radom stručnih djelatnika u Centru kod kojih je obitelj bila u tretmanu, priopćio je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović. 

Priopćenje ministra Aladrovića

Priopćenje ministra Aladrovića

Foto: HTV / HRT

Povreda djetetovih prava - kazna zatvora od jedne do 8 godina

27-godišnji otac i 24-godišnja majka uhićeni su jučer oko 22.50 sati, a danas će se nastaviti kriminalističko istraživanje zbog sumnje u kazneno djelo povrede djetetovih prava, za koje je određena kazna zatvora od jedne do 8 godina, rekao je Damir Brezić, glasnogovornik PU brodsko-posavske. Dodao je kako će se, ako dođe do promjene stanje djeteta, ići u prekvalifikaciju kaznenog djela.

Preostala djeca ovih roditelja, njih troje, zajedno su smještena u udomiteljsku obitelj. Roditelji će vjerojatno danas uz kaznenu prijavu biti predani pritvorskom nadzorniku.

Policija se u međuvremenu oglasila priopćenjem.

- U srijedu (31. ožujka), policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske zaprimili su dojavu o dolasku djeteta s ozljedama glave i tijela u bolnicu u Novu Gradišku. Zbog sumnji u počinjenje kaznenog djela Povreda djetetovih prava, jučer (1. travnja) uhićeni su 27-godišnji otac i 24-godišnja majka nad kojima se provodi kriminalističko istraživanje. Rješenjem Centra za socijalnu skrb, preostala djeca iz obitelji smještena su u udomiteljsku obitelj, stoji u priopćenju.

Priključena na respirator nakon operacije

Kako smo objavili jučer, djevojčica je nakon operacije priključena na respirator i bori se za život. Sumnja se na zlostavljanje. Mediji navode da je njezina obitelj otprije poznata Centru za socijalnu skrb. Djevojčica je kod udomitelja bila više od godinu dana, no vraćena je obitelji.

- Tijekom jučerašnjeg dana u Kliniku za dječje bolesti u Zagrebu u Jedinicu intenzivnog liječenja zaprimljeno je dijete (2,5 g.) iz Opće bolnice Nova Gradiška, s obzirom na prirodu i težinu ozljeda vitalno je ugroženo, a zbog ozljeda nastalih u još neutvrđenim okolnostima, rekao je jučer Roić za portal HRT-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!