Policija: Roditelji zlostavljali dijete i tjelesno ga kažnjavali

02.04.2021.

13:37

Autor: HRT/D.M.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Ivica Galovic / PIXSELL

Roditelji su grubo zanemarili svoju dužnost podizanja i odgoja djeteta, zlostavljali dijete i grubo povrijedili djetetova prava tjelesnim kažnjavanjem, uslijed čega je dijete zadobilo više ozljeda po glavi i tijelu. Uz kaznenu prijavu roditelji će večeras biti predani pritvorskom nadzorniku, a tijekom sutrašnjeg dana bit će predani i Županijskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu na daljnje postupanje, objavila je večeras Policijska uprava Brodsko-posavska o slučaju koji je sablaznio Hrvatsku.

Dovršeno je kriminalističko istraživanje nad 27-godišnjakom i 24-godišnjakinjom kojim su potvrdili sumnju u počinjenje kaznenog djela Povreda djetetovih prava, kažu iz policije. Podsjetimo, liječnici su bili šokirani i zgroženi težinom ozljeda, slučaj su odmah prijavili MUP-u i Centru za socijalnu skrb. Kod djevojčice su utvrdili i tragove prijašnjih ozljeda i svrab.

Mediji javljaju da je Upravno vijeće Centra za socijalnu skrb večeras donijelo odluku o smjeni ravnatelja Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška Branka Medunića no on, kako kaže u telefonskom razgovoru za portal HRT-a, o tome zna samo iz medija.

Djevojčica u kritičnom stanju

Dvogodišnja djevojčica koja je prije dva dana s teškim ozljedama glave i tijela primljena u novogradišku bolnicu, a zatim prevezena u Kliniku za dječje bolesti u Zagrebu, u iznimno je teškom stanju i bori se za život. Svaki je sat neizvjestan.

Goran Roić, ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb, kazao je kako su vodeći uzrok problema ozljede moždanih struktura s krvarenjem.

- Nažalost pri prijemu je bila u teškom stanju, nalazi se na mehaničkoj ventilaciji u moždanoj komi, kazao je.

Kazna od jedne do osam godina zatvora

Roditelji su mlađi bračni par iz Nove Gradiške. Otac je i prije prijavljivan zbog nasilja u obitelji. Preostalo troje djece sada je u udomiteljskoj obitelji i kod njih nisu utvrđene nikakve ozlijede. Kaznenim zakonom predviđena je kazna od 1 do 8 godina zatvora za djelo u kojem su nastale ozljede djeteta.

Glasnogovornik policije Damir Brezić izjavio je ranije danas da će se roditelji, ako dijete premine, teretiti za kazneno djelo teškog ubojstva.

Na novinarski upit hoće li biti istražene i nadležne institucije, glasnogovornik policije potvrdio je da je od nadležnog Centra za socijalnu skrb u Novoj Gradiški već zatražena sva potrebna dokumentacija te da će i postupanje odgovornih osoba biti predmet istrage.

Zašto je dijete uopće vraćeno roditeljima?

Dijete je bilo kod udomitelja više od godinu dana, na zahtjev roditelja Centar ga je vratio u biološku obitelj.

- Po predviđenoj proceduri utvrdili smo da je došlo do poboljšanja stambenih, materijalnih i obiteljskih uvjeta, što je rezultiralo time da se dijete ipak vrati. Nismo imali nikakvih saznanja niti informacija da se nešto u obitelji događa, rekao je za Dnevnik HTV-a Branko Medunić, ravnatelj Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška, dodavši da su djeca cijelo vrijeme praćena od strane liječnika i cijepljena na vrijeme.

U Centar za socijalnu skrb poslan je upravni i stručni nadzor. Ministar Josip Aladrović najavljuje i izmjene Zakona o socijalnoj skrbi na kojem se radi već neko vrijeme. Razultati upravnog nadzora trebali bi se znati najkasnije do sutra ujutro.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!