Uhićenja u Zambiji: MVEP nije sudjelovao ni u kakvom postupku posvojenja djece

31.12.2022.

16:17

Autor: HRT/Hina

Gordan Grlić Radman

Gordan Grlić Radman

Foto: HRT / HTV

Ministarstvo vanjskih poslova, odnosno hrvatsko veleposlanstvo u Južnoj Africi koje pokriva Zambiju, nije sudjelovalo u postupku izdavanja dokumenata ni u bilo kojem drugom postupku posvojenja kongoanske djece zbog kojih su uhićeni hrvatski državljani u Zambiji, izjavio je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

Ministar Grlić Radman rekao je da hrvatske vlasti istražuju slučaj posvajanja djece iz DR Konga zbog čega su u zatvoru u Zambiji završila četiri para iz Hrvatske te da je osnovana i radna skupina koja se bavi tim slučajem.

Osmero hrvatskih državljana nalazi se u pritvoru u Zambiji zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne kongoanske djece.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potvrdio je jučer kako su djeca iz Konga, koju su u Zambiji posvojila četiri hrvatska para naknadno uhićena zbog sumnje u trgovanje ljudima, imala hrvatske dokumente.

- MVEP, odnosno naše veleposlanstvo u Južnoj Africi, niti je sudjelovalo u građanskom postupku izdavanja dokumenata niti je sudjelovalo u bilo kakvom postupku posvojenja djece, istaknuo je Grlić Radman u izjavi novinarima u središtu Zagreba na Silvestrovo.

Kazao je da ne može iznijeti druge informacije o optužnici jer je istraga tamošnjih vlasti još u tijeku, te da se pritvorenim Hrvatima pruža konzularna pomoć.

Grlić Radman izrazio je sućut u povodu smrti umirovljenog pape Benedikta XVI. Rekao je da je papa emeritus jako volio Hrvatsku koju je posjetio 2011. i tada je zagovarao njezin ulazak u EU.

Komentirao je i postignuća aktualne Vlade i rekao da možemo biti ponosni na količinu isporuka u unutarnjoj i vanjskoj politici. Pritom je spomenuo ulazak Hrvatske u Schengen i europodručje. Najavio je da će s mađarskim kolegama dignuti rampu na graničnom prijelazu Goričan. Smatra da će najviše koristi od ulaska u šengensko područje imati stanovnici pograničnih područja. Kazao je među ostalim da je za ulazak u Schengen najviše zaslužan premijer Andrej Plenković. 

Posljednjeg dana ove godine ministar je komentirao i predsjednika Zorana Milanovića rekavši kako valjda jedini od europskih čelnika "nije bio u Ukrajini, nije nazvao predsjednika Ukrajine, nije nikada javno osudio agresiju Rusije na Ukrajinu".

Poželio mu je da u novoj godini bude konstruktivan, a ne kao u ovoj "destruktivan".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!