16:58 / 19.02.2021.

Autor: Hina/HRT/D.D.

UHS: Čelnika Vrhovnog suda izabrati prema zakonom propisanom postupku

Čelnika Vrhovnog suda izabrati prema zakonu

Čelnika Vrhovnog suda izabrati prema zakonu

Foto: Ilustracija / Pixabay

Udruga hrvatskih sudaca (UHS) pozvala je u petak da se izbor čelnika Vrhovnog suda provede u skladu sa zakonom propisanim postupkom, dan nakon što je predsjednik Zoran Milanović izjavio da neće podržati nijednog od troje prijavljenih, najavivši da će svojeg kandidata otkriti uskoro.

UHS je u povodu postupka izbora za predsjednika Vrhovnog suda podsjetila na odredbe Zakona o sudovima kojim je detaljno uređen postupak objave javnog poziva i postupanja nakon zaprimanja kandidatura.

Posebice su ukazali na stavak prema kojem zaprimljene prijave kandidata Državno sudbeno vijeće (DSV) dostavlja Uredu predsjednika koji će o kandidatima zatražiti mišljenje opće sjednice Vrhovnog suda i nadležnog odbora Hrvatskog sabora.

- Za vjerodostojnost sudbene vlasti od izuzetne je važnosti da se postupak izbora čelnika najvišeg suda u Republici Hrvatskoj, neovisno o tome tko će to biti, provede u skladu sa zakonom propisanim postupkom, poručili su iz UHS-a.

Predsjednik Milanović izjavio je u četvrtak kako neće podržati nijednog od troje kandidata za predsjednika Vrhovnog suda te najavio da će ime svojeg kandidata otkriti uskoro.

Dodao je da o tome planira razgovarati i s premijerom i s predsjednikom SDP-a tako da ne ide s kandidatom koji je "prst u oku".

- Trebamo pronaći neki kompromis. To je zapravo dužnost s relativno malim ovlastima. Tu ljudi naprosto puste korijenje. Ovi su se prijavili kao na muzičkoj stolici u zadnjoj minuti, rekao je u četvrtak Milanović u razgovoru za Novu TV.

Nakon javnog poziva Državno sudbeno vijeće je u srijedu Uredu predsjednika poslalo tri pristigle kandidature - aktualnog predsjednika Vrhovnog suda Đure Sesse te dvoje zagrebačkih odvjetnika Lidije Horvat i Šime Savića.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!