14:03 / 19.02.2021.

Autor: B.A./HRT

"Ne možemo izabrati predsjednika Vrhovnog suda ako se nije javio na natječaj"

Branko Bačić

Branko Bačić

Foto: HTV / HRT

Potpredsjednik HDZ-a Branko Bačić rekao je danas u Saboru, komentirajući izjavu predsjednika RH Zorana Milanovića da neće podržati niti jednog od kandidata koji su se javili na natječaj za predsjednika Vrhovnog suda, već da će predložiti nekoga drugoga, da je to njegovo ustavno pravo, ali da ne vidi kako zastupnici mogu izabrati kandidata koji nije prošao proceduru definiranu zakonom.

Bačić je rekao da je dobro da predsjednik kandidata usuglasi s predstavnicima vladajućih.

- Ali ono što ja ne vidim kao mogućnost, moram reći, je da zastupnici u Saboru imenuju predsjednikom Vrhovnog suda osobu koja nije prošla proceduru definiranu zakonom, rekao je Bačić.


Dodao je kako bilo tko u državi, ako ocjenjuje da je zakon nepotreban, može pokrenuti proceduru njegove izmjene.


- Ne vidim u ovom trenutku kako možemo izabrati predsjednika Vrhovnog suda ako se nije javio na natječaj, poručio je, dodavši da bi drugi kandidati mogli podnijeti ustavnu tužbu te da nije siguran da takva tužba ne bi rušila odluku Sabora.

Bačić je rekao da pozdravlja prijedlog da se o tome raspravi i s vladajućima i s oporbom te da nema ništa protiv toga, ali da su procedura, forma i zakon ono što zastupnici moraju poštivati.

Bačić je komentirao i to da je HDZ-ovoj većini opet nedostajao jedan zastupnik - Emina Lekaj Prljaskaj iz Kluba nacionalnih manjina. Objasnio je da je imala smrtni slučaj u obitelji, a kako su zakoni o kojima su danas glasovali dijelom tehničke naravi i nisu vidjeli da postoje značajni prijepori od njih, predložio je oporbenim klubovima da danas obave glasovanje, ako se oni s time slažu.


- Ako se s time ne slažu, mi smo mogli mirne duše glasovanje prebaciti u srijedu i održati glasovanje neovisno o tome bi li ili ne bi tome glasovanju nazočila i oporba, rekao je Bačić, dodavši da u tome ne vidi nikakvu dramu te da nije istina da vladajuća većina nema potreban broj zastupnika.


Bačić je rekao i da HDZ ima više od 90 posto svih kandidata na lokalnim izborima te da na njima očekuju pobjedu na razini onih od prije četiri godine.


- A nadam se i boljim rezultatima, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!