UHS: Maleničin dopis je izravan pritisak na sudbenu vlast

09.05.2023.

Zadnja izmjena 17:50

Autor: HRT/IMS

Ivan Malenica

Ivan Malenica

Foto: Jurica Galoic / PIXSELL

Udruga hrvatskih sudaca (UHS) smatra dopis ministra pravosuđa kojim poziva predsjednike sudova da ga obavijeste je li u nižim sudovima osiguran redovan rad, je li strankama omogućen pristup sudu i koji broj sudaca sudjeluje u mjerama upozorenja izravan pritisak jedne grane vlasti na drugu.

- Pozivanje na odredbe u ovlaštenjima ministarstva u odnosu na sudove i predsjednike sudova, s posebnim naglaskom na ovlaštenje za provođenje nadzora nad radom sudaca i sudova te ukazivanje predsjednicima sudova na ovlaštenja za nadzor nad obavljanjem pojedinih sudskih radnji predstavlja izravan pritisak i prekoračenje ovlasti'', stoji u priopćenju UHS-a. Udruga podsjeća i da je u skladu s Ustavom sudbena vlast samostalna i neovisna.

UHS ističe kako pozivanje predsjednika viših sudova da provedu kontrolu nad nižim sudovima u ovom razdoblju predstavlja konkretnu i nedvosmislenu prijetnju te zastrašivanje, nedopušteno u demokratskom društvu.

Udruga je podsjetila da je ministar Ivan Malenica u dopisu od ponedjeljka pozvao predsjednike sudova da ga obavijeste je li u nižim sudovima osiguran redovan rad, je li strankama omogućen pristup sudu i koji broj sudaca sudjeluje u mjerama upozorenja.

UHS tvrdi da se ministar u dopisu poziva na odredbe Zakona o sudovima koje se odnose na poslove sudske uprave te ih pogrešno i ekstenzivno tumači. Dodaju da se te odredbe ne odnose na postupanje sudaca u konkretnim predmetima.

- Ministar pravosuđa i uprave nije mjerodavan tražiti podatke o postupanju sudaca u konkretnim predmetima. Zato je riječ o prekoračenju ovlasti koje očito predstavlja pritisak na suce kojima je obavljanje sudbene vlasti osobno povjereno, ističe UHS.

Osim toga, nadodaje udruga, takvo je traženje suprotno Zakonu o sudovima prema kojem je zabranjen svaki oblik utjecaja na donošenje sudske odluke i svaki oblik pritiska prema sucima.

UHS: Na nekim sudovima stopostotan odaziv u mjerama upozorenja


UHS naglašava da zbog ustavnopravnog položaja sudaca koji sudbenu vlast obavljaju osobno i činjenice da su suci imenovani na dužnost, oni nemaju klasični radni odnos. Po toj logici, nastavlja UHS, suci nemaju niti radnu obvezu u smislu u kojem bi se to moglo zaključiti iz navedenog dopisa ministra.

U UHS-u navode i kako je ''žalosno da ministarstvo troši proračunski novac na istraživanja o stavovima javnosti o zahtjevima sudaca, prije nego što su građani uopće mogli čuti te zahtjeve pa te rezultate potom predstavljaju kao izostanak podrške građana''.

Udruga ističe da mjere zasad prolaze bez primjedbi građana te da im se javlja velik broj građana koji im pružaju podršku.

Prema dosad prikupljenim podacima UHS-a, stopa sudjelovanja sudaca u posebnim mjerama je vrlo visoka, posebno na općinskim i trgovačkim sudovima te je u nekim gradovima dosegao i sto posto. Neslužbeno, čak 79 posto prvostupanjskih sudaca provodi mjere.

Mjere upozorenja u organizaciji UHS-a najavljene su od od 8. do 19. svibnja, a ističu da njima želi upozoriti da je status sudaca potrebno vratiti na stanje iz 1999. godine, od kada je prosječna plaća u Hrvatskoj, kako navode, rasla šest puta više od prosječne sudačke.

Premijer komentirao prozivke kako je Maleničin dopis pritisak


- Nema nikakvog pritiska. Pa Ministarstvo vjerojatno, kao netko tko je zadužen za organizacijske aspekte rada pravosuđa vjerojatno ima pravo znati tko je u nekakvom bijelom štrajku ili nije. Ne vidim tu ništa drugo. Ne znam kojom drugom metodom, osim da ispitaju one koji su ključni, a to su ljudi koji su čelni, čelne osobe pojedinih sudova da im otprilike kažu što se zbiva, inače ne mogu znati, izjavio je premijer Andrej Plenković.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!