Ujević: Posljedica obveznog cijepljenja bila bi manji broj zaraženih

08:45 / 01.12.2021.

Autor: Studio 4/HRT

Boris Ujević, dopredsjednik Hrvatske udruge bolničkih liječnika

Boris Ujević, dopredsjednik Hrvatske udruge bolničkih liječnika

Foto: Studio 4 / HRT

Na bolničkom je liječenju 2512 oboljelih od COVID-a, 314 ih je na respiratoru. O stanju u bolnicama u Studiju 4 govorio je Boris Ujević, dopredsjednik Hrvatske udruge bolničkih liječnika. 

- Bez obzira na to što je velik broj pacijenata u bolnicama, broj zaraženih pada, rekao je.

Vezano za smrtnost u četvrtom valu epidemije, rekao je kako graf koji je neki dan objavljen pokazuje da što se više ljudi cijepilo u nekoj zemlji, to je manja smrtnost. Kod nas je slaba procijepljenost pa se može i očekivati da je smrtnost velika.

Neke države uvode obvezno cijepljenje za starije građane. Ujević kaže da je politička odluka hoće li cijepljenje biti obvezno za sve ili neće. Smatra da bi posljedica obveznog cijepljenja bila manji broj zaraženih. Pozdravlja bilo kakvu mjeru koja će smanjiti broj zaraženih pa tako i broj umrlih. 

Kako smanjiti pritisak na bolnice? 

Na pitanje kako smanjiti ovoliki pritisak na bolnice, Ujević je odgovorio da "ni jedan sustav ne može izdržati poplavu pacijenata u ovako kratkom vremenu". Smatra da nije cilj povećati broj osoblja u bolnicama, nego smanjiti broj oboljelih.

- Mi imamo izvrsno sredstvo kako smanjiti broj oboljelih, a to je cjepivo. Druga je stvar što se Hrvati ne cijepe pa ne iskorištavaju ono najbolje oružje protiv bolesti i smrti, rekao je.

Naglasio je da ni jedna zemlja, ni jedan zdravstveni sustav ne mogu podnijeti više pacijenata nego što ih se fizički može primiti.

Pacijente s COVID-om, objasnio je, u idealnim uvjetima trebali bi liječiti infektolozi, odnosno liječnici intenzivisti, ali ako je prevelik broj pacijenata, a nedostaje liječnika tog profila, onda se uključuju svi liječnici.


Za KBC Split kaže da je najdulje pod pritiskom jer kod njih ovo najdulje traje. Dodao je da su sve naše bolnice maksimalno opterećene. Sve druge bolnice i resursi na granici su mogućnosti da dalje rade svoj posao. 

Cijepljenje trudnica, djece i mladih 

Komentirao je cijepljenje djece, mladih i trudnica. Za trudnice kaže da nema nikakvih dilema, one bi se trebale cijepiti. O cijepljenju djece, dodaje, treba odlučiti HZJZ. Osobno smatra da se svi trebaju cijepiti, u prvom redu najugroženije skupine.

- Cijepljenje kada krene, treba cijepiti po nekom redu, rekao je. 

O COVID potvrdama 

O COVID potvrdama Ujević kaže: Da su one uvedene ranije, najvjerojatnije bi bilo mnogo manje preminulih.

Očekuje da će biti sve manje zaraženih, samim time i hospitaliziranih, no strahuje od sljedećeg vala, o njemu treba razmišljati i trebamo se cijepiti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!