U "Štamparu" posebni termini za PCR testiranje školaraca

30.11.2021.

19:05

Autor: Ruža Ištuk/T.V./Dnevnik/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: 24K-Production / Shutterstock

Danas je u Hrvatskoj 3858 novozaraženih. To je oko tisuću slučajeva manje nego prošlog utorka, a manji je i udio pozitivnih među testiranima, i to za 6%. No broj preminulih i dalje je visok - od jučer su umrle čak 73 osobe, od kojih 80% nije bilo cijepljeno. U bolnicama se i dalje liječi mnogo pacijenata - više od 2500, a njih 314 je na respiratoru. Kako bi roditelji, odnosno škola, što prije saznali je li dijete za izolaciju ili nije u Nastavnom zavodu "Dr. Andrija Štampar" uveli su posebne termine za PCR testiranje školske djece uz uputnicu.


Broj novozaraženih pada, no smrtnost je i dalje visoka. Pritisak na bolnice ne popušta.

- Mi stalno imamo praktički isti broj bolesnika, isti nam je priljev. To nije dobro za rad bolnice s jedne strane, s druge strane nije dobro za zdravlje ljudi. Pola je necijepljenih ljudi, to znači da će biti još umiranja i to će očito trajati mjesecima. Cijepljenje jedini izlaz i tko je razumio - razumio je, tko nije loše će proći, rekao je prof. dr. sc. Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split.

Dobro to zna i veliki broj necijepljenih u KBC-u Osijek.

- Mi smo već neko vrijeme iznad 100 pacijenata ukupno u KBC-u Osijek. Taj se broj zadnjih dva tjedna ne povećava. Imali smo maksimalno do nekih 115, 116 pacijenata i oko 30 na respiratoru. Taj broj sad stagnira, ali značajno niti ne pada, kaže doc. dr. sc. Željko Zubčić, ravnatelj KBC-a Osijek.

Liječnici izlaz vide u većoj procijepljenosti.

- Nema čovjeka na kugli zemaljskoj koji se koronom neće zaraziti, samo je pitanje hoće li biti cijepljen pa će to ublažiti i onemogućiti težu bolest ili će se prepustiti sudbini sa velikim izgledima da nastrada. Raste svijest da bi možda i to bio izlaz da se uvede obavezno cijepljenje jer drugačije ćemo mi dalje mjesecima, a možda i godinama, živjeti na ovaj način, a to nikako ne valja, ističe prof. Ivić.

Poboljšanju situacije ne pridonose ni mutacije virusa. Preliminarna istraživanja Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti potvrđuju da je omikron-soj moguće detektirati i brzim antigenskim testom.

- A i nekakva prva iskustva, recimo Portugala, gdje su imali najprije testiranje brzim antigenskim testovima, a kasnije i potvrđivanje PCR-om, su potvrdila da su brzi antigenski testovi prepoznali sve te omikron slučajave, a naknadno je to još i potvrđeno sekvenciranjem, objasnila je dr. Goranka Petrović, epidemiologinja, HZJZ.

Posebne termine za PCR testiranje školske djece uz uputnicu imaju u Nastavnom zavodu "Dr. Andrija Štampar".

- To smo uveli kako bi roditelji, odnosno škola što prije saznali je li dijete za izolaciju ili nije. Preko platforme ili preko našeg call centra roditelji se mogu prijaviti samo za školsku djecu ili vrtićku djecu. To su posebni termini između 14 i 15 sati, za sada ih je 40 otvoreno, a prema potrebi otvorit ćemo još, poručila je dr. sc. Mirjana Šimić, voditeljica Odjela za mikrobiološke podloge i sterilizaciju, NZJZ "Dr. Andrija Štampar".

Najviše je zaraženih među radno aktivnim stanovništvom.

- Mi jesmo sad postigli jedan plato. Je li sad nekakav stabilan trend silaska uspostavljen, ne bih sad još tvrdila, mislim da je prerano, ali svakako veseli ovaj jedan plato koji sad već neko određeno vrijeme imamo, ističe dr. Petrovović.

U odnosu na tjedan prije, imamo 20 posto novozaraženih manje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!