09:15 / 13.09.2021.

Autor: Studio 4/HRT/D.D.

Ujević: Potpuna je laž da cjepivo ima utjecaj na plodnost

Ujević: Cjepivo ni na koji način ne utječe na plodnost

Ujević: Cjepivo ni na koji način ne utječe na plodnost

Foto: Studio 4/Ilustracija / HRT/Shutterstock

Mlađe medicinske sestre često se ne cijepe zbog lažne informacije da cjepivo utječe na plodnost. To je potpuna laž - cjepivo ni na koji način ne utječe na plodnost, rekao je dr. Boris Ujević, dopredsjednik HUBOL-a u Studiju 4 HTV-a. 

- Naše članstvo, odnosno većina liječnika je cijepljena, tako da neće biti jako puno onih koji će biti prisiljeni. Mislim da i drugi zdravstveni, ali i nezdravstveni radnici koji rade u zdravstvenim ustanovama, moraju biti cijepljeni, rekao je dr. Boris Ujević, koji pozdravlja odluku da od 1. listopada liječnici, medicinske sestre, ali i nezdravstveno osoblje na radno mjesto mogu samo na temelju digitalne COVID potvrde.

U Hrvatskoj je dvije doze primilo 60 posto zaposlenika u zdravstvu, liječnika koji nisu primili ni jednu dozu znatno je manje nego ostalih, njih je blizu 16 posto, ali liječnici i medicinske sestre u dentalnoj medicini cijepljeni su samo između 30 i 38 posto, iznio je voditelj Petar Vlahov, na što se Ujević složio da su podaci zabrinjavajući. Naglasio je da je u nekim zemljama Europske unije cijepljen veći postotak opće populacije, nego zdravstvenih radnika. 

- Ljudi koji rade u mom okruženju su se cijepili ili su preboljeli i žele se cijepiti, tako da ja osobno nisam susreo među zdravstvenim radnicima mnogo onih koji se ne žele cijepiti. Ono što se dosta često kao nekakav razlog ističe među mlađim medicinskim sestrama je jedna lažna informacija da cjepivo ima nekakav utjecaj na plodnost, pri čemu se onda te mlađe medicinske sestre ne žele cijepiti zbog straha da ne bi ostale neplodne. To je potpuna laž, cjepivo ni na koji način ne utječe na plodnost, rekao je Ujević.

Dr. Boris Ujević, dopredsjednik HUBOL-a, komentirao je i moguće sankcije za one koji odbiju ispuniti uvjete. Smatra da ako postoji neka obaveza - onaj tko je ne izvrši treba snositi posljedice. A kakve će sankcije biti, to je pitanje za ministra, smatra. Na pitanje kada se očekuju reakcije sindikata i udruga unutar bolnica, Ujević je odgovorio kako mu se čini da neće biti velikih reakcija.

- Koliko je meni poznato, sve relevantne udruge u zdravstvu se zalažu za cijepljenje, tako da mislim da nekih velikih reakcija od udruga neće biti, od nekih pojedinaca sigurno, ali od udruga mislim da ne, rekao je dopredsjednik HUBOL-a.

Pogledajte cijeli razgovor:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!