U Hrvatskoj 1179 djece trenutačno boluje od Covida

07:22 / 13.09.2021.

Autor: R.I./V.G./HRT

Koronavirus

Koronavirus

Foto: Kristina Stedul Fabac/Dusko Jaramaz / PIXSELL

Prema najnovijim podacima u Hrvatskoj je koronavirusom zaraženo 167 osoba. Sedmero ljudi je preminulo. Na bolničkom je liječenju 592 pacijenata, od toga na respiratoru 59. Prema posljednjim podacima, trenutačno od Covida boluje 1179 djece i mladih. Najviše ih je, gotovo 40 %, između 15 i 18 godina. U samoizolaciji je ukupno više od pet tisuća vrtićke djece, osnovnoškolaca i srednjoškolaca.


Cijepljeno 43,37% ukupnog stanovništva

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 384.082 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 8447 preminulo, ukupno se oporavilo 370.103 osobe od toga 751 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 12.446 osoba. Do danas je ukupno testirano 2.662.848 osoba, od toga 3871 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 12. rujna utrošeno je 3.331.246 doza cjepiva, a cijepljeno je 43,37% ukupnog stanovništva, odnosno 52,07% odraslog stanovništva, izvijestio je Stožer. Na dan 12. rujna utrošeno je 604 doza cjepiva, a od toga je 331 osoba cijepljeno prvom dozom.

Zaključno s 12. rujna 1.759.871 osoba cijepljena je barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 1.650.034 osoba (1.571.375 osoba cijepljeno s dvije doze te 78.659 osoba cijepljeno cjepivom Jannsen), što čini 48,88% odraslog stanovništva.

Primorac: Osobe koje su bile u kontaktu s oboljelima imaju razvijen stanični imunitet

Broj zaraženih COVID-om raste iz dana u dan. Što znanost kaže - koliko na bolest utječe stanični imunitet i može li se preko njega doći do lijeka protiv koronavirusa, saznali smo u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" od prof. dr. sc. Dragana Primorca.

- Nature Communication i neki drugi radovi su pokazali da osobe koje su bili u kontaktu s inficiranima, imaju razvijen stanični imunitet. To je podatak koji je dosad bio nepoznat. Nisu bili pozitivni ni na prisustvo protutijela ni antigenskog brzog teksta. Kod puno ljudi, koji su imali dilemu zašto jedino oni u obitelji nisu dobili bolest, oni tumače da je jedan od glavnih razloga stanični imunitet, rekao je između ostalog Primorac. 

Ujević: Potpuna je laž da cjepivo ima utjecaj na plodnost

Nacionalni stožer odlučio je da će zaposleni u zdravstvu od 1. listopada morati imati COVID potvrde.

- Često se kao nekakav razlog ističe među mlađim medicinskim sestrama lažna informacija da cjepivo ima nekakav utjecaj na plodnost, pri čemu su onda te mlađe medicinske sestre ne žele cijepiti radi straha da ne bi ostale neplodne. To je potpuna laž, cjepivo ni na koji način ne utječe na plodnost, komentirao je. 

Otvoreno pismo zdravstvenim djelatnicima

Ministar zdravstva Vili Beroš poslao je sinoć otvoreno pismo zdravstvenim djelatnicima u kojem ih podsjeća da je zajednička profesionalna i ljudska obveza djelatnika u zdravstvu pomagati ljudima u zaštiti njihova zdravlja. U bolnice se dolazi na liječenje, a ne po zarazu, poručio je ministar, najavivši da će se u bolnice na posao dolaziti uz COVID potvrde.

- Liječnici, medicinske sestre, ali i nezdravstveno osoblje, od 1. listopada na radno mjesto moći će doći na osnovu jednog od tri uvjeta, a to su ili cijepljenje, ili preboljenje bolesti ili negativan test na COVID-19. Naša zajednička obveza je da svoj svakodnevni profesionalni rad prilagodimo uvjetima u kojima živimo i djelujemo. Čuvajući svoje osobne slobode i demokratska prava, moramo poštovati i druge članove zajednice, njihova prava, posebno na zdravlje i život, poručio je Beroš.

Raste zanimanje za cijepljenje u Osječko-baranjskoj županiji

Osječko-baranjska županija bila je među prvim našim županijama koje su na europskoj koronakarti ponovno postale crvene. Ondje je 40 novozaraženih, 23 su osobe na bolničkom liječenju. Zbog toga raste zanimanje za cijepljenje, samo se jučer u Nastavnom centru županijskog Zavoda za javno zdravstvo cijepilo više od 500 ljudi.


Koronavirus u svijetu

Bogate države suočavaju se sa sve većim pritiskom da podijele, odnosno preusmjere zalihe cjepiva protiv koronavirusa u područja i zemlje s nižim prihodima, a nova analiza koju je provela londonska znanstveno analitička tvrtka Airfinity ukazuje na to da će im do kraja godine vjerojatno biti na raspolaganju oko 1,2 milijarde dodatnih doza. Tvrtka ističe da dio zaliha mogu podijeliti, a da pritom ne ugroze vlastite kampanje cijepljenja.

U svijetu je gotovo 19 milijuna aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom. Stanje je sve teže u Sjedinjenim Državama, gdje je u bolnicama 100 tisuća oboljelih, od kojih 26 tisuća na odjelima intenzivne njege.

Velika Britanija: "Naravno da ćemo imati Božić"

Velika Britanija posljednjih dana bilježi između 30 i 40 tisuća novooboljelih. Britanska vlada odustala je od plana da COVID potvrde budu uvjet za ulazak u noćne klubove i velika okupljanja. U toj zemlji barem jednom dozom cijepljeno je gotovo 90 posto starijih od 16 godina.

- Naravno da ćemo imati Božić. Ne očekujem više lockdown. Bilo bi neodgovorno od bilo kojeg ministra zdravstva na svijetu da isključi sve opcije, ali jednostavno ne vidim potrebu za novo zatvaranje, rekao je Sajid Javid, britanski ministar zdravstva.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!