Ukrajinci uče hrvatski jezik - lakše je kad se nauči latinica

25.05.2022.

07:00

Autor: Jasminka Kalčić/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Ukrajinci uče hrvatski jezik u Umagu

Ukrajinci uče hrvatski jezik u Umagu

Foto: Regionalni dnevnik / HTV

Izbjeglim osobama iz Ukrajine grad Umag promaže organizirajući učenje hrvatskoga jezika. Većina izbjeglih su žene koje su vrijedno prionule svladavanju jezika zemlje u kojoj su pronašle utočište.

Nije lako, ali uz svesrdnu pomoć domaćina, privikavanje na život u izbjeglištvu puno brže ide. Sedam je Ukrajinki u jednoj skupini, a još sedam u drugoj. Tečaj se održava tri puta tjedno po tri sata.

- Kako bih rekla.. meni tu svi žive, tu u Hrvatskoj. Tako hoću i ja naučiti malo hrvatski. Malo pričam, ali hoću još bolje naučiti, kazala je Olga iz Ukrajine. 

Profesorica Maja Vilaj, voditeljica tečaja, istaknula je da ima polaznika kojima je malo teže i da su to oni koji još nisu ovladali latinicom. 

- No većina ih dobro vlada ruskim jezikom te se sporazumijevamo i na engleskom jeziku, ruskom, rukama i nogama, dodala je.

Organizator tečaja je umaško pučko učilište uz potporu Crvenog križa Bujštine, a sve plaća Grad Umag.

- Mi smo obrazovna ustanova i ne možemo pomoći ni na jedan drugi način osim organizacijom ovakve vrste tečaja, hrvatskoga jezika, kako bi se ljudi, koji nisu baš svojom voljom završili u našem gradu, bolje osjećali i pokušali integrirati u našu zajednicu, izjavila je Tatjana Vujić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta "Ante Babić" u Umagu.

Ako ima još zainteresiranih, iz Učilišta poručuju da su dobrodošli te se i naknadno mogu uključiti u ovaj tečaj. Jer, jedna mudrost kaže - kad si u stranoj zemlji, bolje je znati njezin jezik, no imati džepove pune novca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!