Ukrajincima koji su u RH došli i prije rata status će biti riješen

07.06.2022.

06:56

Autor: Ivana Brailo Drnas/Dnevnik/P.F./HRT

Vita Perestiuk

Vita Perestiuk

Foto: Dnevnik / HRT

Status privremene zaštite, u skladu s direktivom Europske unije, u Hrvatskoj je dosad zatražilo i dobilo oko 12.500 ukrajinskih državljana. No, dio Ukrajinaca, koji se u Hrvatskoj iz različitih razloga nalaze od prošle godine, na taj status nema pravo. Povratak u domovinu također nije rješenje. U Ministarstvu unutarnjih poslova ističu - svim ukrajinskim državljanima koji to žele, status će biti riješen.


Dvadesettrogodišnja Ukrajinka Vita Perestiuk prošlog je ljeta pronašla sezonski posao u Zadru. Odlučila je ostati u Hrvatskoj i nakon turističke sezone.

- Našla sam posao u Istri, u poljoprivredi, na lozi. Radila sam tamo i krenuo je rat te je u Hrvatsku u Dubrovnik došla i moja obitelj. Završila sam posao i došla kod njih u Dubrovnik, objasnila je Perestiuk.

Pravo na međunarodnu privremenu zaštitu, odlukom Vlade, mogu ostvariti samo ukrajinski državljani koji su u Hrvatsku došli nakon 1. siječnja.

Vita i njezin mladić, stoga su, poput 40-ak drugih Ukrajinaca, zatražili dozvolu za boravak iz humanitarnih razloga. Rješenje su čekali dva mjeseca.

- Nismo znali ništa, zvali smo svaka tri dana, pitali što i kako. Zato smo jako sretni što smo dobili ovaj status. Sad možemo ići raditi, možemo živjeti, rekla je Vita Perestiuk.

- Te osobe ne uživaju ostala prava koja uživaju, osim prava na boravak, naravno, i prava na rad, mogu i raditi, ali ne uživaju, primjerice, zdravstvenu zaštitu, socijalnu zaštitu, pravo na besplatno stanovanje i slično, objasnio je Žarko Katić,  državni tajnik za imigraciju, državljanstvo i upravne poslove u Ministarstvu unutarnjih poslova.

Oko 2700 Ukrajinaca ne ostvaruje pravo na privremenu zaštitu, a u Hrvatskoj su uglavnom zbog posla.

- Dakle, svaki od njih će svoj status ovdje regulirati ili po Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti, ili po Zakonu o strancima, bilo temeljem rada, spajanja obitelji, studiranja, boravka digitalnog nomada, istaknuo je Katić.

Iz Vlade najavljuju kako nijedan ukrajinski državljanin neće biti prisilno vraćen u domovinu, makar to značilo i dodatne izmjene zakona.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!