Ukrajinska zajednica u Zagrebu upozorila na brutalnost ruske agresije

07.06.2023.

23:04

Autor: Mateja Ribičić/Dnevnik/P.F./HRT

Ukrajinska zajednica u Zagrebu upozorila na brutalnost ruske agresije

Ukrajinska zajednica u Zagrebu upozorila na brutalnost ruske agresije

Foto: Dnevnik / HRT

Uz svijeće, ukrajinska zajednica večeras je u Zagrebu upozorila na brutalnost ruske agresije na Ukrajinu te na jednu od najvećih terorističkih akcija Rusije - miniranje brane na Dnjepru.

Nakon što su zapalili svijeće kod Kamenitih vrata Ukrajinci koji žive u Zagrebu uputili su se prema zgradi ruskog veleposlanstva.

Oksana je rodom iz Nove Kahovke, grada u kojem je srušena brana hidroelektrane. Objašnjava za HRT da je izgradnja hidroelektrane potaknula život u tom mjestu u koje se tada doselilo mnogo obitelji.

- Potopljeno je trenutačno baš područje koje je ljudima služilo za odmor, mnogo kultnih mjesta. Da sad kažete da se netko susreće u Zagrebu na Zvečkici i nje više nema, da nema Trga bana Jelačića, on je pod vodom, dakle puno osobnih priča, rekla je Oksana Čuljat.

Ukrajinski veleposlanik usporedio je rušenje brane hidroelektrane Nova Kahovka s rušenjem brane Peruća u Domovinskom ratu.

- Taj ideolog tog scenarija Ratko Mladić je osuđen doživotno, ista sudbina čeka i doći će i za moskovskog terorista, istaknuo je Vasilj Kirilič, ukrajinski veleposlanik u RH.

- To je jednostavno jedan novi način ubijanja, to je kad ubijate s nedostatkom pitke vode, kad ubijete s time da useljavate rat i paniku, kad ubijate zato što će biti otežana poljeprivredna proizvodnja, zato što će ponestati hrane, izjavila je Marija Meleško.

Slike rata - ne zaobilaze ni djecu.

- Osjećam se jako tužno, navela je Sofija.

A Sofija ima samo jednu želju - što prije vratiti se doma u Ukrajinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!