Umirovljenica Emilija Pok opljačkana pet puta, počinitelji na slobodi

17.02.2023.

17:41

Autor: Sandra Špoljar/Regionalni dnevnik/HRT

Opljačkana umirovljenica Emilija Pok

Opljačkana umirovljenica Emilija Pok

Foto: HTV / HRT

Ne samo da teško žive s malim mirovinama i teško dolaze do mjesta u domovima - ljudi treće životne dobi gotovo su svakodnevno žrtve krađa i prijevara. No slučaj umirovljenice Emilije Pok iz međimurskog mjesta Domašinca uvelike odskače od drugih. Do sada je bila žrtvom krađa čak pet puta. Policija je uvijek pronašla počinitelje, no oni nisu završili u zatvoru, nego se redovito vraćaju u dom ove starice koja od očaja više ne zna što učiniti.

Nesretnu Emiliju koja živi sama, pljačkaju i po danu i po noći. Odrasle osobe, maloljetnici, čak i djeca. Do sada joj je ukupno ukradeno više od tri tisuće eura te zlatni nakit. Posljednji slučaj dogodio se protekloga tjedna kada su joj kasno poslijepodne u kuću upale dvije muške osobe. Nisu pronašli novac, ali su na bakinu vratu ugledali lančić. I lakše je ozlijedili.

- Za vrat me zgrabio i htio lančić otrgnuti s vrata. Nije otišao dok mi ga nije otrgnuo, ispričala je.

Krajem prosinca prošle godine dala je ugraditi i videonadzor, za što je od svoje ušteđevine izdvojila osam tisuća kuna. No već u siječnju razbojnici su joj ponovno bili u kući.

- Gledam televiziju, Isuse Bože, prije dva-tri tjedna, došao je sa sjekirom i udario i otključao, a ja unutra. Skoro mi je srce stalo, priča gospođa Emilija.

Jednom je otišla u banku po novac za novu mašinu za rublje i vidjela da je neka osoba prati. Ušla je u svoje dvorište, ali i lopov za njom.

- I kako ja otključavam, on je samo gurnuo ruku u torbu i uzeo mi novčanik. Zbogom moja božićnica, kazala je.

Policija je nakon svake pljačke uhvatila počinitelje.

- Ukradeni novac i nakit nikada nisu pronašli, samo joj je jednom vraćen novčanik s dokumentima. Neslužbeno doznajemo da jedan od pljačkaša bake Emilije iza sebe ima već više od 50 kaznenih dijela, no nikako da završi u zatvoru. U Policijskoj upravi međimurskoj tu nam informaciju nisu potvrdili, ali niti demantirali. U pismenom odgovoru ističu da su oni svoj dio posla svaki put obavili. Gdje to onda u sustavu zapinje, pokušali smo doznati i od Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu. Odgovor nam do sada nije stigao.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!