Umjesto skele dobit će most

20:18 / 18.08.2021.

Autor: Lucija Judnić/Dnevnik/IMS/I.B./HRT

Most

Most

Foto: HTV / HRT

Nakon desetljeća čekanja, potpisan je Sporazum o izradi Studije izvedivosti s analizom troškova i koristi za izgradnju prometnice Bestovje - most na Savi - Zaprešić. Korak je to bliže dugoočekivanom spajanju Zaprešića i Svete Nedelje mostom preko Save.

Stanovnici Zaprešića, Svete Nedelje i Samobora već desetljećima put skraćuju skelom - jedini je to način da preko rijeke prijeđu iz jednoga grada u drugi.

No skela bi uskoro trebala postati samo turistička atrakcija, a stanovnici zagrebačkog prstena u susjedstvo bi mogli - mostom.

- Trenutno se radi studija izvodljivosti, ovoga trenutka radi se i idejno rješenje kao preduvjet za dobivanje lokacijske dozvole koje bi trebala biti možda do kraja godine i donešena i temeljem glavnog projekta sljedeće 2022. godine trebala bi se po meni do kraja 2022. ishoditi i građevinska dozvola, istaknuo je gradonačelnik Zaprešića Željko Turk.

- Zadnja infomacija iz Ministarstva je da mi praktički probamo sa svoje strane gradske razine probamo komunicirati prema županijskoj razini da se taj projekt napravi, s obzirom da već imaju osigurana sredstva koliko nam je rečeno za izvedbu tog mosta, rekao je gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec.

Projektom će se povećati kvaliteta cestovne povezanosti, ali i lokalni gospodarski rast, slažu se Samoborci - pa i oni najavljuju da će aktualizirati pitanje izgradnje još jednog mosta.

- Tako blizu, a tako daleko, meni osobno je žao što taj most nije napravljen i prije, a šta se tiče nekih drugih projekata nemam sada neku konkretnu informaciju, ali jedan most preko Save bi nam značio već jako puno za međusobno povezivanje 2 grada, rekao je zamjenik gradonačelnice Samobora Petar Burić.

Prema planu Županijskih cesta, radovi između Zaprešića i Svete Nedelje očekuju se početkom 2023., uz rok dovršetka do dvije godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!