16:50 / 14.02.2018.

Autor: HRT

Umro Branko Lentić, dokumentarist i prvi direktor Hrvatske televizije

-

-

Foto: - / -

Rođen je 1938. u Milni na Braču. Školovao se u Sinju i Zagrebu. Bio je vrhunski dokumentarist koji je iza sebe ostavio više od 200 filmova o običnim ljudima - radnicima, ribarima i seljacima.
U Zagrebu je u 80. godini umro poznati hrvatski novinar i dokumentarist Branko Lentić. Među ostalim, bio je glavni urednik programa Televizije Zagreb i prvi direktor Hrvatske televizije.

Rođen 1938. u Milni na Braču, Branko Lentić na Televiziju Zagreb dolazi 1966. godine. Autor i urednik emisija za mlade, zahvaljujući talentu brzo se uspinje do glavnog i odgovornog urednika. Nakon sloma Hrvatskoga proljeća 1972. bio je prisiljen dati ostavku.

Za njegova mandata uvedeni su kvizovi, snimane serije i počela je proizvodnja programa u boji. Nakon toga postaje vrhunski dokumentarist koji je iza sebe ostavio više od 200 filmova o običnim ljudima - radnicima, ribarima i seljacima.

Posebno su zapaženi i nagrađivani "Dinamitaši" ,"Jozo i mnogi", "Bič s dva kraja" i "14 gnjevnih." Većina ih je otkupljena i prikazivana na četrdesetak svjetskih televizija.

Branko Lentić bio je iznimno važan i kao mentor mlađih novinara kojima je strpljivo otkrivao tajne zanata. Jedan je od osnivača dugovječne emisija Alpe-Dunav-Jadran, a bio je i presjednik konzorcija za koprodukciju dokumentarnih filmova. Dobitnik je nagrade Hrvatskog novinarskog društva "Otokar Keršovani" za životno djelo.

U povodu smrti Branka Lentića na Prvom programu HTV-a večeras, nakon Dnevnika i Teme dana, u 20:05 prikazat ćemo njegov dokumentarni film iz 1969. "Zagreb, bijeli grad".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!