UNICEF pomogao osobama s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije

21.02.2022.

15:29

Autor: Studio 4/IMS/I.Z./HRT

Potres stvorio velike probleme u radu udruga za djecu s teškoćama u razvoju

Potres stvorio velike probleme u radu udruga za djecu s teškoćama u razvoju

Foto: Nikola Cutuk/Marko Prpic/Melani Marković/Aleksandra Milković / PIXSELL/Studio 4

Potres koji je prije više od godinu dana pogodio Sisačko-moslavačku županiju stvorio je velike probleme u radu udruga za djecu s teškoćama u razvoju. Ruku pomoći pružio im je UNICEF. Osim što su osigurali pružanje potrebnih terapija za djecu, otišli su i korak dalje, te su im uveli i jednu novu uslugu. Izvršna direktorica Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije Aleksandra Milković kazala je u HTV-ovoj emisiji "Studio 4" kako se njezina udruga nakon potresa našla u teškoj situaciji. 

- Naša je udruga ostala bez jednog lijepog terapijskog prostora u Sisku, kojeg su svi znali kao "Sobu čuda". Tamo smo imali usluge terapije senzorne integracije i radne terapije za područje cijele Sisačko-moslavačke županije. U dvadesetak sekundi, ne samo što su djeca ostala bez terapija, nego smo bili u riziku da troje naših mladih stručnih terapeuta izgube svoja radna mjesta, naglasila je Milković.

Teška situacija, pa je velika pomoć bila uključivanje UNICEF-a u cijelu priču. Voditeljica programa za rani razvoj djece Melani Marković iz UNICEF-a istaknula je kako je za djecu s razvojnim teškoćama izuzetno važno da dobiju na vrijeme stručnu podršku, ali da imaju i kontinuitet u toj podršci.

- Nama je bilo izrazito važno da u kriznoj situaciji podržimo Udrugu osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije kako bismo nastavili pružati usluge najranjivijoj djeci na tom području, a to su djeca s teškoćama u razvoju, rekla je Marković. 

Kontinuitet terapije je vrlo važan da ne bi došlo do regresije kod djece, jer su oni naviknuli na terapiju i određenu rutinu.

- Tako da smo stoga odlučili podržati udrugu, kazala je.

- Uz pomoć naših vjernih donatora, građana osigurali smo iznos od 370 tisuća kuna kako bi se nastavila radna i senzorna terapija, ali i uveo rad fizioterapeuta, dodala je.

Izvršna direktorica Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije Aleksandra Milković naglasila je kako bi bez tih sredstava UNICEF-a bilo jako teško nastaviti s radom. Milković je istaknula kako su svi bili očajni, a UNICEF je prepoznao tu kriznu situaciju.

Udruga je dobila i novo mjesto za rad, a sve u kratkom vremenu. Već u siječnju 2021. nastavili su s radom. Milković je rekla kako rade i na prevenciji. Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije u prošloj godini napravila je mnogo za djecu te županije.

- Cijela ova suradnja s UNICEF-om pomogla je da nastavimo s izgradnjom prvog Centra za poludnevni boravak u našoj udruzi, koji će biti na Inkluzivnoj farmi u Hrastovici. Nastavljamo i s ostalim projektima s Ministarstvom, dodala je.

Marković je naglasila kako, prema istraživanju UNICEF-a, od 2019. oko 25 tisuća djece u dobi od pet godina potencijalni su primatelji usluga ranije intervencije.

- Tadašnja istraživanja pokazala su da jedno od osmero djece i prima uslugu ranije intervencije, a na nekim područjima u Republici Hrvatskoj uopće nema pružatelja usluge ranije intervencije. Više od 85 posto obitelji koje su bile uključene u istraživanje reklo je da im je ta usluga predaleko od kuće. Tu ima mnogo prostora za napredak, poručila je Voditeljica programa za rani razvoj djece Melani Marković iz UNICEF-a.

Milković je naglasila da je uz potporu UNICEF-a i ostalih institucija moguća usluga uz uputnicu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!