Evo kako će izgledati ovogodišnja proslava Oluje

14:06 / 30.07.2021.

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

Organizacijski odbor za obilježavanje VRO "Oluja" sazvao je konferenciju za novinare. 

Zdravko Jakop, koordinator Organizacijskog odbora za obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i VRO "Oluja", na početku konferencije je rekao da su uspješno stigli do završne faze. Na terenu su, dodao je, predstavnici ministarstava obrane, unutarnjih poslova i branitelja, te Ureda predsjednika RH, Sabora, Vlade, grada Knina, HZJZ-a.

- Oni na dnevnoj bazi koordiniraju pripreme, kako bi se dostojanstveno i promjereno obilježila ova obljetnica, rekao je.

Dodao je kako je na razini oružanih snaga formiran provedbeni stožer, na čelu mu je zapovjednik hrvatske kopnene vojske general pukovnik Boris Šerić.

- Oružane snage su uključene u organizaciju i logističku potporu, te odrađuju zadatke na terenu. Sudjelovat će i zrakoplovstvom koje će letačkim programom upotpuniti svečanost. Program obilježavanja će se organizirati sukladno aktualnim preporukama HZJZ-a, za što je izrađen poseban epidemiološki okvir, rekao je.

Objasnio je kako je prijedlog okvira usuglašen s udrugama hrvatskih branitelja, podržao ga je i Hrvatski generalski zbor.

Program ovogdišnje svečanosti

- Ovogodišnja središnja svečanost održat će se 5. kolovoza na stadioni NK Dinara u Kninu, što će omogućiti sudjelovanje većeg broja branitelja, gostiju i uzvanika, uz pridržavanje svih aktualnih preporuka HZJZ-a, dodao je.

Jakop je objasnio da svečanost počinje u četvrtak 5.8. u 6.30 budnicom, u 8.45 je polaganje vijenaca i paljenje svijeća, u 9.40 će se na stadionu NK Dinara održati središnja svečanost. Svečano podizanje zastave na kninskoj tvrđavi bit će moguće pratiti na videozidu na NK Dinara, gdje je predviđeno obraćanje branitelja Danijela Rehaka. Središnji program završava nastupom akrobatske grupe "Krila Oluje", nakon čega će u 11.45 služiti sveta misa. U večernjim satima, u 20.05 će biti koncert oružanih snaga na kninskoj tvrđavi bez publike.

Vjeruje da će svi sudionici na dostojanstven način odati počast žrtvi hrvatskih branitelja. 

Konferencija uoči VRO "Oluja"

Konferencija uoči VRO "Oluja"

Foto: HTV / HRT

Apel za pridržavanje propisanih mjera 


Pavle Jeličić
, epidemiolog HZJZ-a, rekao je da su, kao i lani, napravili procjenu rizika, na temelju kojih su donijeli preporuke za održavanje VRO "Oluja", s ciljem da obljetnica prođe sigurno i da se obilježi dostojanstveno. Apeliraju na građane starije dobi, kao i one koji imaju kronične bolesti, ako nisu cijepljeni ili nisu preboljeli COVID-19, da svečanost prate kod kuće. To se, dodao je, odnosi i na one koji imaju neke od simptoma COVID-19.

- Za one koje misle doći, apeliram na pridržavanje propisanih epidemioloških mjera, dodao je.

Nekić pozvao branitelje na zajedništvo


Darko Nekić,
državni tajnik u ministarstvu hrvatskih branitelja, rekao je da je proslava u Kninu uvijek bio povod velikog dolaska branitelja.

- Obilježavanje VRO "Oluja" bit će i u mnogim drugim gradovima, a ministarstvo hrvatskih branitelja pruža potporu svim udrugama koje će na bilo kojoj lokaciji organizirati obilježavanje, dodao je.

Nekić je rekao da je naručeno 12.000 prigodnih majica koje će podijeliti braniteljima i braniteljskim udrugama, poziva branitelje da ih nose i da tako pokažu zajedništvo.

Petrijevčanin Vuksanović: MUP pojačano i redovito nadzire grad Knin i njegovu okolicu


Državna tajnica u ministarstvu unutarnjih poslova Irena Petrijevčanin Vuksanović je rekla da MUP pojačano i redovito nadzire grad Knin i njegovu okolicu, želja im je da se obljetnica obilježi sigurno i dostojanstveno, vodeći računa o pridržavanju svih zakonskih propisa. 

Prša: Ravnateljstvo policije spremno za izvršenje svih zadaća kako bi proslava protekla mirno i dostojanstveno 

Zamjenik ravnatelja policije za kriminalitet Željko Prša rekao je da je ravnateljstvo policije spremno za izvršenje svih zadaća kako bi proslava protekla mirno i dostojanstveno.

- Sve sastavnice, svi rodovi policije (...) bit će uključeni u zadaće u sigurnosnom smislu kako bi sve prošlo mirno i dostojanstveno, tome se i nadamo, no znat ćemo reagirati ako dođe do incidenata ili nereda sukladno hrvatskim zakonima i propisima, dodao je.

Iskreno se nada da će sve proteći kako treba. 

Šerić: Oružane snage RH pružit će potporu obilježavanja svečanosti


General pukovnik Boris Šerić je rekao da će Oružane snage RH, kao i svake godine, pružiti potporu obilježavanja svečanosti.

- Već smo započeli s pripremama na samom terenu, dodao je.

Naglasio je da su uredili stadion NK Dinara, kao i samu tvrđavu. Na svečanosti bi trebalo sudjelovati, dodao je, oko 200 pripadnika HV-a, i da ćemo dostojno i primjereno obilježiti ovu obljetnicu. 

Čačić: Grad je u visokom stadiju uređivanja 

Mario Čačić
, gradonačelnik Knina, rekao je da je grad u visokom stadiju uređivanja, mnogo toga je napravljeno, pozvao je građane da dostojanstveno proslave praznik.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Nekić je rekao da je predviđeno da na stadionu sudjeluje do 1.000 ljudi. Procijenili su da je rizik nizak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!