Virus drugu godinu diktira proslavu Oluje, ali protokoli se ne mijenjaju

16.07.2021.

19:54

Autor: Anamarija Škorić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Proslava Oluje

Proslava Oluje

Foto: Anamarija Škorić/Dnevnik/IMS / HRT

Pod posebnim će se epidemiološkim mjerama održati i ovogodišnja proslava 26.-te obljetnice Vojno-redarstvene operacije Oluja u Kninu. Svečanost će se održavati na više mjesta, a središnji dio programa, umjesto na glavnom kninskome trgu - na stadionu NK Dinara.

Virus i drugu godinu diktira proslavu Oluje. No protokoli se mijenjanju, a braniteljima je najvažnije da slave u gradu simbolu pobjede.  

- Svi hrvatski branitelji i oni koji su živi dočekali Oluju i oni, na žalost, koji su poginuli su sanjali taj trenutak osvajanja Knina, govori Marinko Čavka, dopredsjednik Udruge veterana dragovoljaca Domovinskog rata Šibensko-kninske županije.

A njihovoj žrtvi poklonit će se cijeli državni vrh. Naime, svečanost u povodu 26. obljetnice počet će polaganjem vijenaca kod spomenika Hrvatske pobjede. Nakon toga, proslava se seli na stadion.

- Tamo je bila postrojena vojska godinu dana nakon Oluje, a onda nije godinama. Pretpostavljam da neki ljudi žele izbjeći neugodnu situaciju za sebe dolje na trgu u Kninu, rekao je Zoran Milanović, predsjednik Republike.

No žele se izbjeći prizori od lani, kada su na trgu bili samo uzvanici. 

U usporedbi sa središnjim gradskim trgom na travnjaku nogometnog kluba Dinara može biti 4 puta više uzvanika. Ovdje se uz poštivanje svih protuepidemioloških mjera može smjestiti oko 2 tisuće ljudi.

A upravo je to bilo presudno hrvatskim braniteljima.

- Zbog toga je za ovaj prvi sastanak koji smo jučer imali u Zagrebu, središnji organizacijski odbor pozvao i predstavnike braniteljskih udruga, naglašava Marijo Ćaćić, gradonačelnik Knina.

- Koordinaciju vodi državni tajnik u Ministarstvu obrane, svi su uključeni, tako da će sve uvijek biti na razini onako kako treba biti, rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

I to uz poseban epidemiološki okvir. Pa će se ceremonija podizanja hrvatske trobojnice na tvrđavi pratiti na videozidu. Osim na stadionu, jedan će biti postavljen na Trgu Ante Starčevića. 

- Građani koji ne budu išli na Dinarino igralište iz kojekakvih razloga, moći će na velikom video zidu promatrati cijelo događanje, govori Gradonačelnik Knina.

Koje završava letačkim nastupom "Krila Oluje" te svetom misom. Cijelo obilježavanje moći će se pratiti i na HRT-u. A naše kamere iste će večeri s tvrđave prenositi koncert orkestra Oružanih snaga. No hoće li, kao i prijašnjih godina, biti tradicionalnog koncerta u središtu Knina - epidemiolozi tek trebaju potvrditi.   


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!