Uoči referenduma vezanog za Lungomare

05.10.2022.

15:04

Autor: HTV/E.P.C.

Zoran Kostić, voditelj projekta gradnje Hotela Valkane

Zoran Kostić, voditelj projekta gradnje Hotela Valkane

Foto: HTV / HRT

Uoči građanskog referenduma o gradnji hotela Lungomare u Puli, za koji je prikupljeno više od 11 tisuća potpisa građana, počela je kampanja treba li ili ne podržati tu ambicioznu turističko-stambenu investiciju u tom dijelu Istarskog primorja. U Studiju 4 tim je povodom gostovao Zoran Kostić u ime investitora, a predstavnici inicijative građana "ZA Lungomare" odbili su poziv. Kažu, oni će voditi razgovor ili s pulskom gradskom upravom ili čelnim ljudima turističkog poduzeća "Valkane" koji su stvarni investitori. 

Sve što su Puljani radili na prostoru Lungomare jučer moći će i sutra 


Na pitanje je li stvarni investitor, što projekt predviđa i koja je vrijednost ulaganja, Zoran Kostić odgovorio je da je on kao voditelj projekta "Hotel Valkane" zaposlen u tvrtki Valkane. 

- Mi naše vlasništvo ne krijemo, ono je poznato. Već smo šest godina u Hrvatskoj, točnije u Puli. Razvili smo projekt gradnje Max City Shopping Centra koji svakodnevno ima više od 10 tisuća posjetitelja i od studenog 2018. kroz taj centar prošlo je dosad više o 11 milijuna ljudi, tako da smo vrlo dobro poznati. Sada planiramo gradnju hotela Valkane, dakle ne hotela Lungomare. Na lokaciji nekadašnjeg kamenoloma Valkane planiramo gradnju hotela sa 180 soba. U njemu će biti zaposleno 250 radnika i ono što je bitno reći, investicija je, kada je bilo predstavljeno idejno rješenje, iznosila oko 500 milijuna kuna plus PDV, ali će zbog složenosti projekta i porasta cijena biti znatno viša, rekao je. 


O tvrdnji građanske inicijative "ZA Lungomare" da će zbog tog projekta otimati javni prostor, Kostić je ironično kazao kako bi se uskoro moglo čuti da on u Puli jede malu djecu.


- Znači, apsolutno ništa od toga nije u planu. Ono što mi planiramo jest u rupi nekadašnjeg kamenoloma izgraditi hotel. Sve to o čemu oni govore apsolutna je neistina. Mi ćemo izgraditi hotel, a na prostoru ispred tog hotela, nekih 120 metara do šetnice Lungomare, urediti šumu u park šumu. Sve će to biti i dalje otvoreno svim građanima, naravno i gostima. Mogu reći da onaj tko je jučer šetao, plivao ili se ljubio u šumici na šetnici Lungomare to će moći raditi i sutra, poručio je.


U prilogu pogledajte zbivanja na području Lungomare koje je u srijedu osvanulo ograđeno vrpcama i što su o tome govorili predstavnici inicijative "ZA Lungomare". 

Tvrdi da su manipulacije i laži dovele do tolikog broja potpisa građana 


-  Za ovaj smo projekt angažirali vrhunske projektante, jedan od najboljih projektantskih studija ne samo u Hrvatskoj, nego mogu slobodno reći i u svijetu - 3LHD to radi odlično. Oni su radili i u Rovinju, dakle nedaleko od Pule. Bitno je reći, mi pokušavamo opovrgnuti sve te neistine koje se plasiraju. Dakle, javno prikazujemo projekt, pišemo o tome što su naši planovi, objavljujemo videomaterijale, ali unatoč tome protivnici uporno lažu. Manipulacije koje su korištene tijekom prikupljanja potpisa su išle do meni neslućenih razmjera. Od toga kako smo odlučili postaviti rampu, da se neće moći proći šetnicom, da će biti zabranjeno kupanje itd. Sve su to neistine. Ljudi, kad ih bombardirate takvim informacijama jednostavno lako povjeruju i stave svoj potpis, ustvrdio je upitan kako objašnjava to što je prikupljen toliki broj potpisa protiv projekta.  


Na pitanje poštuje li investitor ovog projekta zakone RH  što se tiče gradnje, zaštite javnog prostora i javnih interesa, Zoran Kostić ponovio je da su i projekt Max City Shoppnig Centra realizirali u Puli u okviru svih zakona, važećih prostornih planova, u rokovima koji su bili zadani. 


- O njemu su svi stručnjaci dali svoje najviše sudove. Dakle, i u slučaju gradnje Hotela Valkane planiramo isto. Mi ćemo poštovati sve zakone, projekt je napravljen u skladu s važećim prostornim planovima i to je ono što radimo na svim svojim projektima, gdje god radimo, rekao je.


Upitan je li referendum obvezujuć za investitora, kakav god rezultat bio, Zoran Kostić pročitao je ono što o tome kaže Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja: 

- Ako investitor podnese zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole prije nego što izmijenjeni GUP stupi na snagu, upravno tijelo dužno mu je izdati lokacijsku dozvolu, a kasnije na temelju nje i građevinsku dozvolu te on ima pravo graditi bez obzira u kojem je trenutku u međuvremenu izmijenjen GUP i stupio na snagu, citirao je. 


Objasnio je kako je Ministarstvo reklo je da se eventualni pozitivni ishod referenduma može odnositi samo na eventualne buduće izmjene. 


- Budući da smo mi zahtjev za lokacijsku dozvolu podnijeli 30. rujna, to jednostavno ne smije biti primijenjeno u ovom slučaju, objasnio je.


Na pitanje je li investitor u sprezi s Gradskom upravom, koja je zaobišla javne tribine o investiciji na prostoru Lungomare, ponovio je da je u Puli već šest godina te je samim time bio u Gradskoj upravi, ali što se tiče projekta Hotela Valkane, s gradonačelnikom i gradskim vijećnicima vidio se na prezentaciji tog projekta u travnju.


- Mogu reći da sam se češće viđao s gospodinom Orelom iz Inicijative, koji, evo, nije ni danas ovdje u pulskom studiju, a odbio je prije nekoliko dana i zajedničko gostovanje na lokalnom radiju. Na svaki poziv da se trebamo naći skupa oni tvrde da mi nismo suprotstavljene strane i da ne žele polemizirati s nama, kazao je.


- Važno je reći da svaki kontakt investitora s Gradsom upravom za nas znači kontakt s odgovornim osobama koje odgovaraju građanima, ali naravno, pritom moraju poštovati zakone i prostorne planove koje poštujemo i mi. Jedino što od njih tražimo jest da se drže zakona i da u skladu s time realiziramo projekt na obostrani interes, dodao je.


Siguran je, kaže, da će Hotel Valkane kada bude izgrađen, biti na ponos i toj Gradskoj upravi i bilo kojoj koja nakon njih dođe, na ponos investitora ali i svakog stanovnika Pule.


Na javne tribine koje su bile organizirane o ovom projektu, investior nije bio pozvan, a da su bili pozvani, kaže, rado bi se odazvali i iznijeli svoj stav. Smatra da protivnici projekta to ne žele čuti. - Drumovi će se zaželjeti investitora, ali investitora više biti neće, parafrazirao je izreku ilustirajući koliko privatne investicije ometa to što se usred investicijskog ciklusa koji traje godinama, mijenjaju pravila igre.


Rekao je kako će, ako investicija gradnje Hotela Valkane propadne, Pula izgubiti 250 radnih mjesta i hotel visoke klase kakav sada nema i koji bi joj omogućio održavanje velikih skupova i manifestacija koje zahtijevaju hotel s pet zvjezdica.


- Lako je za nas, ako se projekt ne realizira mi ćemo otići na drugom mjesto, ali potpuno je jasno da će veći problem biti to što neće doći novi investitori jer će dobiti potpuno jasan signal da takve investicije i investitori nisu dobrodošli, kazao je Zoran Kostić, voditelj projekta gradnje Hotela Valkane u Puli uoči referenduma koj će se održati 9. listopada. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!